Bestenu

Het Stappenplan: Zelf je Buitenkeuken Maken

Geniet van het mooie weer: kook en eet buiten!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Fact checked: Gerard Dijkstra, PhD
Het Stappenplan: Zelf je Buitenkeuken Maken

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een buitenkeuken is de droom van elke BBQ-liefhebber. Het is niet alleen handig om buiten te koken, maar het zorgt ook voor een gezellige sfeer in de tuin. Het goede nieuws is dat je geen fortuin hoeft uit te geven om er een te kopen. 

Met een beetje doe-het-zelf-ervaring kun je er zelf een bouwen! In dit artikel leg ik uit hoe je zelf een buitenkeuken kunt maken en geef ik enkele handige tips.

Benodigdheden

Zorg dat je de onderstaande dingen in huis hebt. Hierdoor loopt het hele proces vlotter.

 • Hout of betonblokken voor het frame
 • Grill
 • Spoelbak
 • Kraan
 • Wateraansluiting en afvoer
 • Hoogwaardige materialen voor de afwerking zoals stucwerk, verf of tegels
 • Gereedschap zoals een zaag, boor, hamer en schroevendraaier
 • Meetlint en potlood
 • Hittebestendige materialen zoals vuurvaste stenen en tegels

Stappenplan: zelf een buitenkeuken maken

Lees hieronder hoe je stap voor stap een buitenkeuken maakt.

Stap 1: Kies de juiste plek 

Kies eerst de beste plek voor je buitenkeuken. Het moet een vlakke en stabiele ondergrond hebben. Bovendien moet het dicht bij een wateraansluiting en een afvoer zijn.

Ga je zelf jetuin aanleggen? Maak dan een plekje voor een buitenkeuken.

Stap 2: Ontwerp je buitenkeuken 

Het ontwerpen van je buitenkeuken is de leukste stap. Denk goed na over de afmetingen en de indeling. Hoe groot moet de keuken zijn? Waar wil je de grill en de spoelbak plaatsen? Maak een tekening of gebruik een online ontwerptool om het plan te visualiseren.

Stap 3: Koop de materialen 

Nu je het ontwerp hebt voltooid, kun je de benodigde materialen kopen. Dit omvat hout, betonblokken, grill, spoelbak, kraan en andere benodigdheden. Koop alleen hoogwaardige materialen om ervoor te zorgen dat je buitenkeuken lang meegaat.

Stap 4: Bouw het frame 

Bouw eerst het frame van je buitenkeuken. Gebruik hiervoor hout of betonblokken. Zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.

Stap 5: Installeer de grill en de spoelbak 

Nu is het tijd om de grill en de spoelbak te installeren. Volg de instructies op de verpakking om deze onderdelen op de juiste manier te monteren. Plaats de grill op een veilige afstand van het hout of andere brandbare materialen.

Stap 6: Installeer de kraan en sluit de wateraansluiting aan 

Installeer de kraan en sluit de wateraansluiting aan op de spoelbak. Zorg ervoor dat de afvoer goed is aangesloten op het riool.

Stap 7: Maak de afwerking 

De laatste stap is het toevoegen van de afwerking. Gebruik stucwerk, verf of tegels om de buitenkant van je buitenkeuken af te werken.

Tips

 • Maak de buitenkeuken niet te groot, anders wordt het moeilijk om het schoon te houden.
 • Gebruik alleen hittebestendige materialen in de buurt van de grill.
 • Plaats de buitenkeuken niet onder bomen of andere objecten die brandbaar zijn.
 • Zorg ervoor dat je een goede ventilatie hebt om rook te verminderen.

Conclusie

Een buitenkeuken bouwen is een geweldige doe-het-zelf-project voor elke BBQ-liefhebber. Door de bovenstaande stappen te volgen en de tips in gedachten te houden, kun je gemakkelijk je eigen buitenkeuken bouwen en je tuin omtoveren tot een gezellige buitenkookruimte. 

Vergeet niet om alleen hoogwaardige materialen te gebruiken en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het bouwproces. Veel plezier met het bouwen van je eigen buitenkeuken!