Bestenu

Wat is WPS en Wat Kun je Ermee?

Wat is WPS, en waarom is het een handige en snelle manier om verbinding met je internet te maken? Dat en nog meer lees je in dit artikel!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is WPS en Wat Kun je Ermee?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Velen hebben ongetwijfeld de WPS-knop op hun router gezien, maar weinigen weten waar deze knop voor dient. Dat is zonde, wat met WPS maak je eenvoudig en veilig verbinding met je internet. Wat WPS precies is, hoe het werkt, en hoe je het krijgt, lees je allemaal in dit artikel!

Wat is WPS?

WPS staat voor Wi-Fi Protected Setup en is een snelle en eenvoudige manier om een draadloos netwerk in te stellen. Hiermee kun je eenvoudig verbinding maken met een router zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren. 

Dankzij WPS hoef je geen ingewikkelde instellingen te doen en kun je snel en gemakkelijk verbinding maken met je router, waardoor je bijvoorbeeld snel kunt internetten of bestanden kunt delen.

Heb ik WPS?

Als je een moderne router hebt, is de kans groot dat deze WPS ondersteunt. Je kunt controleren of je router WPS ondersteunt door naar de instellingen van je router te gaan of door de handleiding van de router te raadplegen. Ook kun je op zoek gaan naar de WPS-knop op de router, die vaak te vinden is naast de knop van de wifi.

Waar vind ik de pincode?

De WPS-pincode is vaak te vinden op de router zelf, op een sticker of in de handleiding. Sommige routers geven de pincode ook weer als je op de WPS-knop drukt. Als je geen pincode kunt vinden, kan het zijn dat je router geen WPS ondersteunt of dat deze is uitgeschakeld in de instellingen.

WPS gebruiken

Het gebruik van WPS hangt af van de router die je hebt, maar over het algemeen volg je deze stappen:

  1. Zoek de WPS-knop op je router, deze is vaak naast de wifi knop te vinden.
  2. Druk op de WPS-knop op je router.
  3. Zoek op je apparaat (bijvoorbeeld je telefoon, tablet of laptop) naar beschikbare wifi-netwerken en selecteer het netwerk waarmee je verbinding wilt maken.
  4. Er zal gevraagd worden om de WPS-pincode, deze is vaak te vinden op de router zelf of in de handleiding.
  5. Voer de WPS-pincode in en volg de instructies op het scherm om de verbinding te voltooien.

Veiligheid

Helaas is WPS niet zo veilig als het lijkt. Er zijn methoden waarmee hackers eenvoudig een WPS-gecodeerd netwerk kunnen hacken. Daarom wordt aangeraden om, als dat mogelijk is, WPS uit te schakelen en in plaats daarvan een sterk wachtwoord te gebruiken voor je draadloze netwerk. 

Er zijn meerdere tips om jewifi te beveiligen. Het is ook aan te raden om regelmatig je router te updaten met de laatste beveiligingsupdates, om je netwerk zo veilig mogelijk te houden.

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer over de werking van WPS. De kans is groot dat je WPS tot je beschikking hebt, maar je moet ook bedacht zijn op de (lage) veiligheidsrisico's.

Heb je nog vragen/en of opmerkingen na het lezen van dit artikel? Laat het ons hieronder weten. Bedankt voor het lezen!