Wat is Oled en Waarom Heb je het Nodig?
Oled geeft een fantastische kleurweergave en biedt prachtige zwartweergave. Wat is het en heb je het nodig? Dat ontdek je in dit artikel!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Oled is uitgegroeid tot een van de bekendste beeldschermtechnologieën. Het staat bekend om hoge contrasten en fantastische zwartweergave. Wat oled precies is, waar je het vindt, en of je het nodig hebt, ontdek je in dit artikel. Lees snel verder!
Wat is oled?
Oled staat voor "organic light emitting diode" en is een beeldschermtechnologie. Het werkt met organische materialen die licht uitzenden wanneer er stroom doorheen wordt geleid. Dit in tegenstelling tot de traditionele lcd-schermen die gebruikmaken van achtergrondverlichting.
Dankzij de organische materialen, biedt oled een breder kijkhoek, dieper zwart en snellere responsetijd dan lcd-schermen.
Hoe oled werkt
Het bestaat uit dunne lagen van organische materialen. Elk pixel in een oled-scherm is een individuele diode die zelf licht produceert.
Door gebruik te maken van individuele pixels die licht produceren, kunnen oled-schermen een grotere contrastverhouding en bredere kijkhoeken bieden dan lcd-schermen. Dit betekent dat de afbeeldingen helderder en kleurrijker zijn, en dat de beelden beter zichtbaar zijn vanuit verschillende hoeken.
Waar wordt oled voor gebruikt?
Oled-technologie wordt voornamelijk gebruikt voor schermen in smartphones, laptops, televisies, tablets, wearables en andere elektronische apparaten. Het zorgt voor heldere en kleurrijke beelden met een hoge contrastverhouding en bredere kijkhoeken, het is energie-efficiënt en dun in formaat.
Oled-technologie wordt ook gebruikt in andere toepassingen, zoals verlichting. Oled-verlichting is dun, flexibel en energie-efficiënt en wordt voornamelijk gebruikt in verlichtingsarmaturen zoals plafondlampen, wandlampen, en sfeerverlichting.
Omdat oled-verlichting geen achtergrondverlichting nodig heeft, kan het volledig transparant zijn, wat het ideaal maakt voor toepassingen zoals vitrineverlichting en decoratieve versieringen.
Oled vs. qled
Of oled of qled beter is, hangt af wat je zoekt in een beeldscherm. Beide technologieën hebben hun eigen voordelen. Oled biedt een breder kijkhoek, dieper zwart en snellere responsetijd dan qled-schermen. Qled-schermen daarentegen hebben een hoger helderheidsniveau en een grotere kleurenweergave dan oled-schermen.
Dus als je op zoek bent naar een beeldscherm met een diep zwart en snelle responsetijd, dan is debeste oled-tv wellicht een betere keuze. Maar als je op zoek bent naar een beeldscherm met een hoger helderheidsniveau en een breder kleurenspectrum, dan is qled wellicht een betere optie.
Energiezuinig
In vergelijking met andere beeldschermtechnologieën, zoals lcd, is oled een stuk zuiniger. Dit wordt met het energielabel aangegeven. Dit komt doordat oled-schermen geen achtergrondverlichting nodig hebben.
Elk pixel in een oled-scherm fungeert als zijn eigen lichtbron, wat betekent dat alleen de gebieden van het scherm die daadwerkelijk beeld weergeven, stroom verbruiken. Dit in tegenstelling tot lcd-schermen waar de gehele achtergrond verlicht wordt. Dus als je op zoek bent naar een energiezuinig beeldscherm, dan is oled een goede keuze.
Beeldvervorming
In principe veroorzaakt oled geen beeldvervorming of inbranden. Oled-schermen zijn ontworpen om een hoge beeldkwaliteit te bieden en problemen met betrekking tot beeldvervorming zijn niet vaak gerapporteerd.
Er zijn wel een paar situaties waarin oled-schermen kunnen leiden tot beeldvervorming. Bijvoorbeeld, als de schermen langdurig op maximale helderheid gebruikt worden, kan dit leiden tot beeldvervorming, of als het scherm is blootgesteld aan hitte of licht. Dit zijn echter situaties die normaal gesproken niet voorkomen in een normale gebruiksomgeving.
Om beeldvervorming te voorkomen, is het aan te raden om de helderheid op een gemiddeld niveau te houden en het scherm te beschermen tegen hitte en licht.
Conclusie
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer over wat oled precies is en waar het voor gebruikt wordt. Het is de directe concurrent van qled en wordt toegepast in niet alleen tv's en smartphones, maar ook bijvoorbeeld verlichting.
Heb je nog vragen en/of opmerking na het lezen van dit artikel? Laat het ons dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.