Wat is HDR? De Uitleg!
Lees hier wat HDR precies is, wat je ermee kunt en wat de voordelen zijn!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
HDR is een afkorting die staat voor High Dynamic Range en gaat over het kleurbereik op je scherm. HDR heeft namelijk een groter kleurbereik dan zijn voorgangers, zoals SDR. Het kleurbereik heeft invloed op de beeldkwaliteit, en een hoger kleurbereik betekent mooier beeld met levensechte kleuren.
Wat is HDR en wat heb je eraan?
Je wilt de beste beeldkwaliteit. HDR klinkt als een upgrade, maar in het slagveld van specificaties weet je misschien niet direct wat alles precies betekent. Daar helpen we je bij! Wat is HDR, wat houdt het in en waar vind je het terug? Je leest het in deze blog.
Wat is HDR en wat zijn de voordelen?
De afkorting HDR betekent High Dynamic Range, maar deze naam is niet erg zelfverklarend. HDR gaat over het kleurenbereik in het beeld. ‘Vroeger’ hadden we Standard Dynamic Range (SDR), en na verbeteringen en ontwikkeling van technologie komen we uit op HDR.
Hoe werkt dat kleurbereik? Een makkelijke vergelijking maakt dat al snel duidelijk! Met een pakje van 10 kleurpotloden kun je een kleurplaat inkleuren, maar met een kleurpotloden set van 100 stuks kun je veel meer overgangen, details en contrast aanbrengen. HDR is dus de uitgebreide kleurpotloden set, die veel meer mogelijkheden biedt.
HDR gebruikt dus een enorm uitgebreid aanbod van verschillende kleurtinten, veel meer dan eerder mogelijk was. Het resultaat is meer verschillende tinten en realistische kleuren op je TV.
Verschillende soorten: HDR10 en HDR10+
HDR is al een vooruitgang voor je beeld, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten. Sterker nog, er is een verschil tussen de HDR-technologie die merken aan hun eigen product geven en algemene HDR-standaarden.
Het wordt onnodig ingewikkeld om op de merkbenamingen in te gaan, dus houden we het op de labels volgens algemene HDR-standaarden: HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Deze standaarden geven aan je beeldscherm door met welke licht- en kleurinstellingen het beeld afspeelt.
HDR10 is gratis en wordt automatisch door alle HDR TV’s ondersteund. Wel zo makkelijk en daarom wordt HDR10 het meest gebruikt. HDR10+is iets geavanceerder en nog in opkomst: dit kan per frame informatie doorgeven in plaats van de video als geheel.
Ten slotte is Dolby Vision een iets ander verhaal. Dolby is namelijk nóg geavanceerder en er zijn meer details voor kleurverloop, overgangen en frames. Het nadeel is dan weer dat TV- en video producenten hier licentiekosten voor moeten betalen. Het wordt in de TV en filmwereld wel gebruikt, maar lang niet zo veel als HDR10 en HDR10+.
De verschillen tussen HDR in foto en video
HDR gaat dus over het kleurbereik in beelden, maar die beelden kunnen zowel stilstaand als bewegend zijn. Je hebt het dan over foto en video. Wat zijn de verschillen in HDR? Die zitten niet in het eindresultaat, maar in de techniek en opbouw.
HDR in fotografie
Fotocamera’s of spiegelreflexcamera’s hebben minder kleurbereik dan het menselijk oog: wij zien meer kleurdetails dan een camera vastlegt. Daar is een trucje voor bedacht; de camera maakt in korte tijd een paar foto’s met verschillende instellingen en voegt die foto’s samen.
De foto’s bij elkaar opgeteld hebben namelijk wél een groter kleurbereik! Zo is de HDR-foto geboren.
HDR in fotografie is dichterbij dan je denkt, want de meeste smartphones van tegenwoordig maken HDR-foto’s. Als je te weinig of te veel licht hebt, gebruikt de camera ter compensatie automatisch de HDR-stand, of je schakelt de stand zelf in.
HDR op je TV scherm of monitor
Bij de HDR-foto ben je dus al klaar na het fotograferen, maar HDR-video kent twee kanten: de beelden moeten namelijk in HDR zijn opgenomen én je televisie of monitormoet geschikt zijn om HDR-standaarden af te spelen. Is één van de twee niet geschikt voor HDR, dan heb je ook geen HDR beeld.
HDR & streaming: Heeft Netflix HDR?
Op het moment bieden YouTube en Netflix de meeste HDR content aan. Let er wel op dat je beeldscherm geschikt moet zijn om HDR af te spelen, anders zie je er niks van.
Wat andere platformen betreft: op Videoland verschilt het per titel en vind je een handjevol content waarbij je voor HDR-kwaliteit kan kiezen.
Nederlandse televisiezenders houden het voorlopig nog even op full HD. Ze testen het een en ander uit met HDR, maar nemen het nog niet in gebruik. Voor HDR-televisie in Nederland zullen we dus nog eventjes geduld moeten hebben.
Conclusie HDR
HDR is er dus in meer variaties dan je misschien dacht! Welke soort je ook gebruikt, één ding is zeker: HDR gaat weer net een stapje verder en geeft ons steeds mooier beeld.
Over de auteur
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.