Bestenu

Waarom Kiezen voor Nat Scheren?

Ontdek de voordelen van nat scheren: een gladdere huid, betere verzorging, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid! Lees het artikel en ervaar zelf de voordelen van nat scheren.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Waarom Kiezen voor Nat Scheren?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zit je weleens te denken waarom nat scheren zo'n ding is? Nou, dan ben je aan het juiste adres, want in dit artikel ontdek je alle redenen en voordelen van nat scheren in vergelijking met andere scheermethoden. 

Ik overtuig je niet alleen waarom nat scheren een betere optie is voor je huid en algehele hygiëne, maar ook waarom het een ontspannen ritueel is dat je zeker moet proberen. 

Belangrijkste punten samengevat:

  • Nat scheren zorgt voor eengladdere huid en betere verzorging dan droog scheren.
  • Op lange termijn is nat scheren goedkoper en milieuvriendelijker door het gebruik van duurzame scheermessen en herbruikbare scheerproducten.
  • Nat scheren is geschikt voor vrijwelalle huidtypes en kan eenvoudig worden geïntegreerd in je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

De voordelen van nat scheren op een rijtje

Als je ooit hebt getwijfeld tussen nat of droog scheren, lees dan verder! Ik laat je enkele voordelen van nat scheren zien die je misschien nog niet kende.

Om te beginnen zorgt nat scheren voor een gladdere huid. Dit komt doordat het water en de scheerproducten de baardhaartjes zachter maken, waardoor ze makkelijker af te snijden zijn. 

Hierdoor krijg je een veel gladder resultaat dan met droog scheren. Bovendien helpt het water om de poriën te openen, waardoor het scheermes dichter op de huid kan komen.

Als ik klaar ben met mijn benen scheren, voelen ze heerlijk zacht aan. Het is zeker een aanrader!

Een ander voordeel van nat scheren is de verzorging van je huid. Volgens professionals helpt het gebruik van water en pre-shaveproducten om huidirritatie en ingegroeide haartjes te verminderen. 

De scheerproducten zorgen voor een beschermende laag op de huid, waardoor het scheermes soepeler over de huid glijdt en er minder wrijving ontstaat. Zo voorkom je rode bultjes en een branderig gevoel na het scheren.

Dan hebben we het nog niet eens over de kostenbesparing op lange termijn! 

Hoewel de aanschaf van een kwalitatief scheermes wat duurder is, gaan deze scheermessen  langer mee. Je merkt dat je minder vaak nieuwe mesjes hoeft te kopen, wat uiteindelijk goedkoper is.

En last but not least: nat scheren is milieuvriendelijker! 🌍 Door te kiezen voor een duurzaam scheermes en herbruikbare scheerproducten verminder je de hoeveelheid plastic afval die ontstaat door het gebruik van wegwerpscheermesjes. 

Nat scheren versus droog scheren

Laten we het eens hebben over de effectiviteit van nat scheren en droog scheren (elektrisch scheren). 

Hoewel het beste scheerapparaat voor beide methoden een persoonlijke keuze is, zijn er enkele verschillen die je helpen bij het maken van die keuze. 

Bij nat scheren gebruik je water, scheerzeep of -gel en een scheermesje om je haren af te snijden. Droog scheren daarentegen, gebeurt met een elektrisch scheerapparaat zonder water of scheerproducten.

Hoewel elektrisch scheren sneller en gemakkelijker is, is nat scheren beter voor je huid. Dit komt doordat nat scheren een gladdere scheerbeurt oplevert en minder irritatie veroorzaakt. 

De scheerbeleving en persoonlijke voorkeur spelen natuurlijk ook een rol. Sommigen vinden nat scheren ontspannend en genieten van het ritueel, terwijl anderen de voorkeur geven aan de snelheid en het gemak van droog scheren. 

Hieronder zet ik de voordelen per scheertechniek op een rijtje!

Nat scherenDroog scheren
Gladder resultaatSnel en gemakkelijk
Minder huidirritatieGeen water of scheerproducten nodig
Ontspannende scheerbelevingMinder rommel
Kan goedkoper zijn op lange termijnVereist minder techniek
Vriendelijker voor het milieuGeen risico op snijwondjes

Hoe begin je met nat scheren?

Om te beginnen met nat scheren, heb je een goed scheermes en de juiste scheerproducten nodig, zoals een precisietrimmer voor het bijwerken van bakkebaarden en nekharen.

De voorbereiding van je huid is essentieel. Gebruik pre-shaveproducten en een gezichtsscrub om dode huidcellen te verwijderen en je baardharen zachter te maken. Zo voorkom je ingegroeide haren en huidirritatie. 

Nu je huid voorbereid is, volg je deze stappen voor een perfecte natte scheerbeurt:

  1. Maak je gezicht nat met warm water. 
  2. Breng scheerzeep of -gel aan met een scheerkwast in cirkelvormige bewegingen, zodat je baardharen omhoog gaan staan. 
  3. Hanteer het scheermes met een lichte druk en een hoek van ongeveer 30 graden. Scheer met de haargroei mee, niet ertegenin. 
  4. Spoel je gezicht af met koud water om je poriën te sluiten. Na het scheren is het belangrijk om je huid te verzorgen. Gebruik een aftershave om je huid te desinfecteren en een hydraterende crème om vocht in te brengen. Zo blijft je huid zacht en gezond.‍

Veelgestelde vragen over nat scheren

Is nat scheren geschikt voor alle huidtypes? 

Ja, nat scheren is voor vrijwel iedereen geschikt, maar sommige huidtypes kunnen wat extra aandacht gebruiken.

Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om voorzichtig te zijn met agressieve scheerproducten en te kiezen voor een zachte scheergel of -crème

Wil je overstappen van droog scheren naar nat scheren? Geen probleem! Begin bijvoorbeeld met het gebruik van een trimmer voor okselhaar om je haar op de gewenste lengte te trimmen. Daarna kun je aan de slag met nat scheren.

Hoe vaak moet ik mijn scheermes vervangen? 

Goede vraag! Je scheermesje moet je vervangen wanneer het bot begint te worden. Dit is meestal na 5 tot 10 scheerbeurten. Een bot mes leidt tot irritatie en wondjes, dus wees alert! 

Nat scheren als onderdeel van je dagelijkse routine

Wist je dat nat scheren bijdraagt aan een verzorgde uitstraling? Denk bijvoorbeeld aan het scheren van de bikinilijn. Door regelmatig nat te scheren, zorg je ervoor dat je huid er fris en verzorgd uitziet. 

Het integreren van nat scheren in je dagelijkse huidverzorgingsroutine is eenvoudig. Scheer bijvoorbeeldna het douchen, wanneer je huid warm en gehydrateerd is.

Gebruik na het scheren een hydraterende aftershave of lotion om je huid te kalmeren en te verzorgen. Om het meeste uit je scheerervaring te halen, is het belangrijk om je scheermessen en scheerproducten goed te onderhouden en schoon te maken. 

Spoel je scheermes na gebruik grondig af en bewaar het op een droge plaats om roest te voorkomen. 

Meer weten over scheren? Lees ook onze artikelen ‘Olie in je tondeuse' of ‘Wat als de tondeuse niet goed snijdt’.

Conclusie

We hebben het gehad over de vele voordelen van nat scheren, en nu is het aan jou om ze te ervaren! 

Een gladdere huid, betere verzorging, kostenbesparing op de lange termijn en een milieuvriendelijkere keuze zijn slechts enkele van de redenen waarom nat scheren een fantastische optie is voor jouw scheerroutine. 

Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van nat scheren, probeer het zelf uit en ontdek waarom nat scheren jouw nieuwe favoriete manier van scheren zal worden! 

En vergeet niet, na het lezen van dit artikel, blijf gerust rondsnuffelen op onze website voor nog meer nuttige en boeiende artikelen!