Bestenu

Hoe Maak ik Mijn Toetsenbord Schoon?

Je toetsenbord schoonmaken moet af en toe gebeuren. Dit kun je aanpakken via verschillende manieren. Hier lees je er meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe Maak ik Mijn Toetsenbord Schoon?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Haperende toetsen en een vieze geur, een onhygiënisch toetsenbord is onwenselijk en zorgt dat je toetsenbord niet meer werkt zoals het moet. Gelukkig kun je eenvoudig je toetsenbord reinigen met diverse methoden? Hoe je dit doet? Lees daarvoor dit artikel verder!

Waarom je je toetsenbord schoonmaakt

Waarom is het belangrijk regelmatig je toetsenbord schoon te maken? Als je je toetsenbord niet schoonmaakt, kan er vuil en stof zich ophopen tussen de toetsen, wat kan leiden tot verstoppingen en defecten aan het toetsenbord. Bacteriën en geurtjes kunnen zich ook ophopen wat kan leiden tot een onhygiënisch toetsenbord.

Daarnaast kan het niet schoonmaken van een toetsenbord ook problemen veroorzaken voor de gebruiker, zoals een slechte nauwkeurigheid van de toetsaanslagen of een slechte responsiviteit van de toetsen.

Dus, om te voorkomen dat je toetsenbord stinkt, vies wordt en om te zorgen dat het goed blijft werken, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Of het nu gaat om het beste gaming-toetsenbord of een bluetooth-toetsenbord, ieder toetsenbord verdient dezelfde zorg!

Hoe vaak toetsenbord schoonmaken?

Dit is afhankelijk van hoe vaak je je toetsenbord gebruikt en hoe vies het wordt, maar als algemene regel zou ik zeggen dat je het minstens eens per maand moet schoonmaken.

Als je vaak eet of drinkt terwijl je aan het werk bent, of als je het veel gebruikt in een omgeving waar veel stof en vuil is, dan is het verstandig om het vaker schoon te maken.

Producten om mee schoon te maken

Wat zijn de beste producten om je toetsenbord mee schoon te maken? Er zijn enkele opties die ik aanbeveel:

  • Microvezeldoekjes: deze zijn geweldig voor het verwijderen van vingerafdrukken en kleine vlekken.
  • Perslucht: dit is een handig product om stof en kleine stukjes tussen de toetsen te verwijderen.
  • Toetsenbordreiniger: er zijn speciale sprays en gels die speciaal zijn ontworpen voor toetsenborden, die helpen bij het verwijderen van vuil en bacteriën.
  • Een oude tandenborstel: dit kan helpen om de stof en kleine stukjes tussen de toetsen te verwijderen.

Water

In de meeste gevallen is het niet veilig om water te gebruiken bij het schoonmaken van je toetsenbord, omdat water kan leiden tot problemen zoals kortsluiting. Een oplossing hiervoor is een mengsel te maken van water en een druppel afwasmiddel en dit op een doekje te doen. 

Dit werkt goed voor het verwijderen van viezigheid en etenresten tussen de toetsen. Verbreek de verbinding tussen het toetsenbord en je apparaat en/of schakel hem helemaal uit en laat het vervolgens goed drogen voordat je het weer aansluit. Zo voorkom je stroomstoringen of andere problemen.

Zit er toch overtollig water in je toetsenbord? Dit kun je oplossen door je toetsenbord te ontmantelen en lange tijd te laten drogen.

Toetsenbord openen

De manier waarop je een toetsenbord opent, is afhankelijk van het type toetsenbord en het merk.

In de meeste gevallen, kun je de toetsen verwijderen door de onderkant van de toetsen te verwijderen met een kleine schroevendraaier of een plastic tandenstoker. Je kunt ook vaak de toetsen verwijderen door ze omhoog te heffen met een soortgelijk instrument.

Sommige toetsenborden zijn ontworpen zonder dat de toetsen verwijderd kunnen worden, in dat geval zou je het beste kunnen proberen om stof en vuil te verwijderen met een microvezeldoek, perslucht of een toetsenbordreiniger.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, is het belangrijk om regelmatig je toetsenbord schoon te maken. Je voorkomt hiermee dat je toetsenbord gaat haperen en een bron van bacteriën wordt. Ik hoop dat je na dit artikel een stukje wijzer bent hoe je dit het beste aanpakt. Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan weten. Bedankt voor het lezen!