Bestenu

Welke Soorten Vloerverwarming zijn er?

Koude voeten? Vloerverwarming lost het op. Lees hier over welke soorten vloerverwarming er verkrijgbaar zijn!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Welke Soorten Vloerverwarming zijn er?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wanneer je een vloer of ondervloer uitzoekt, heb je de keuze: vloerverwarming of niet. Vloerverwarming biedt comfort, energiebesparing en een gelijkmatige warmteverdeling in huis. Maar wist je dat er verschillende soorten vloerverwarmingssystemen zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen? 

Er zijn niet alleen verschillende soorten vloeren, maar ook verschillende soorten vloerverwarming. In dit artikel geven we een overzicht van de meest voorkomende vloerverwarmingssystemen en helpen we je de juiste keuze te maken voor jouw woning.

Let op: niet elke soort vloerverwarming is geschikt voor elke vloer. Hou hier rekening mee wanneer je je vloer uitzoekt.

Watergedragen vloerverwarming 

Watergedragen vloerverwarming is het meest voorkomende type vloerverwarming. Het bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt, waardoor de vloer wordt verwarmd. Er zijn twee soorten watergedragen vloerverwarming: natte en droge systemen.

Nat systeem 

Bij een nat vloerverwarmingssysteem worden de buizen in een cement- of gietvloer gelegd. Dit systeem heeft een hoge warmtegeleiding en is daarom geschikt voor goed geïsoleerde woningen met een lage warmtevraag. Het is vooral populair bij nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties.

Droog systeem 

Een droog vloerverwarmingssysteem maakt gebruik van vooraf gefabriceerde isolatieplaten met uitsparingen voor de verwarmingsbuizen. 

Dit systeem is lichter en heeft een dunnere opbouwhoogte dan een nat systeem, waardoor het geschikt is voor bestaande woningen en bovenverdiepingen. Het is eenvoudiger en sneller te installeren dan een nat systeem.

Elektrische vloerverwarming 

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektriciteit om de vloer te verwarmen. Er zijn twee soorten elektrische vloerverwarming: verwarmingsmatten en verwarmingskabels.

Verwarmingsmatten 

Verwarmingsmatten bestaan uit dunne elektrische verwarmingskabels die zijn bevestigd op een flexibel gaas. Deze matten worden onder de vloerafwerking geplaatst, zoals tegels of laminaat. 

Verwarmingsmatten zijn eenvoudig te installeren en geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Verwarmingskabels 

Verwarmingskabels zijn losse elektrische kabels die in een zigzagpatroon onder de vloer worden gelegd. Dit systeem is vooral geschikt voor onregelmatig gevormde ruimtes, omdat het flexibel is en op maat kan worden aangepast. 

Verwarmingskabels vereisen een zorgvuldige installatie en zijn over het algemeen arbeidsintensiever dan verwarmingsmatten.

Conclusie 

Bij het kiezen van het juiste vloerverwarmingssysteem voor jouw woning zijn er diverse factoren om rekening mee te houden, zoals het type woning, de isolatie, de gewenste opbouwhoogte en het beschikbare budget. 

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft bij het maken van de juiste keuze. Bedankt voor het lezen!