Bestenu

Wat is het Verschil tussen Sapcentrifuge en Slowjuicer

Verse sapjes maken doen ze allebei, maar wat is nu precies het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Lees het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is het Verschil tussen Sapcentrifuge en Slowjuicer

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Er bestaan verschillende apparaten om sap te maken van groente en fruit, waaronder sapcentrifuges en slowjuicers. Hoewel ze beide hetzelfde doel hebben, maken ze gebruik van verschillende technieken om sap te produceren. Lees hier over het verschil tussen een sapcentrifuge en slowjuicer.

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?

Een sapcentrifuge maakt gebruik van een centrifugale kracht om sap te persen uit groente en fruit. Hierbij wordt het voedsel in kleine stukjes gehakt en in een centrifugebak gedaan, die ronddraait op hoge snelheid. 

De techniek van een sapcentrifuge

De centrifugale kracht duwt het sap naar buiten, waar het verzameld wordt in een container. Sapcentrifuges zijn vaak goedkoper dan slowjuicers, maar het sap dat deze produceren is vaak minder gezond. 

Er komt meer zuurstof in door de hoge snelheid waarmee de centrifuge draait, waardoor de vitaminen en mineralen sneller verloren gaan.

De techniek van een slowjuicer

Een slowjuicer maakt gebruik van een trage, schroefdraaiende persingstechniek. Hierbij wordt het voedsel in grotere stukjes gehakt en door een schroefpers geperst. 

De trage persingstechniek zorgt ervoor dat er minder zuurstof bij het sap komt, waardoor het sap rijker is aan vitaminen en mineralen. Slowjuicers zijn vaak duurder dan sapcentrifuges, maar het sap dat deze produceren is vaak gezonder.

Kortom, een sapcentrifuge maakt gebruik van een snelle centrifugale kracht om sap te persen en is vaak goedkoper, maar het sap is minder gezond. Een slowjuicer maakt gebruik van een trage persingstechniek en is vaak duurder, maar het sap is rijker aan vitaminen en mineralen.

Wat is beter: een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Een sapcentrifuge is beter voor het maken van sap van harde groenten en fruit, zoals appels en wortels, omdat deze machines een snellere en efficiëntere manier bieden om sap te extraheren. 

Een slowjuicer is echter beter voor het maken van sap van zachte groenten en fruit, zoals bladgroenten en bessen, omdat deze machines een tragere en zachtere methode gebruiken waardoor er meer voedingsstoffen in het sap behouden blijven.

Het hangt daarom af van wat voor sap je wilt maken. Als je van plan bent veel harde groenten en fruit te gebruiken, is een sapcentrifuge waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter van plan bent veel zachte groenten en fruit te gebruiken, is een slowjuicer een betere optie.

Wat is gezonder: een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Een sapcentrifuge en een slowjuicer zijn beide geschikt voor het maken van gezond sap, maar ze werken op verschillende manieren. 

Een sapcentrifuge maakt gebruik vanhoge snelheid en centrifugale kracht om sap uit groenten en fruit te persen. Dit resulteert in sap dat snel gedronken kan worden, maar betekent ook dat er meer warmte en lucht aan het sap wordt toegevoegd, waardoor het minder vitamines en mineralen bevat. 

Een slowjuicer daarentegen maakt gebruik van eenlage snelheid en een schroef of pers om sap uit groenten en fruit te persen. Dit resulteert in sap dat rijk is aan vitamines en mineralen.

Dit sap wordt langzamer gedronken om oxidatie te voorkomen. In het algemeen wordt gedacht dat slowjuicers gezonder zijn dan sapcentrifuges, omdat ze een grotere hoeveelheid voedingsstoffen behouden.

Kan een sinaasappel in de sapcentrifuge?

Ja, een sinaasappel kan in een sapcentrifuge geperst worden. Sinaasappels zijn een van de meest populaire vruchten om te juicen, omdat ze rijk zijn aan vitamine C en andere voedingsstoffen. 

Echter, omdat een sapcentrifuge gebruik maakt van hoge snelheid en centrifugale kracht, kan er meer warmte en lucht aan het sap worden toegevoegd, waardoor er minder vitamines en mineralen in het sap achterblijven. Het is daarom aan te raden om het sap snel te drinken als je het maakt met een sapcentrifuge.

Kan een banaan in de sapcentrifuge?

Ja, een banaan kan in een sapcentrifuge worden geperst. Banaan is een soort fruit dat vaak in smoothies en sappen wordt gebruikt vanwege zijn zoete smaak en romige textuur. Als je een banaan in een sapcentrifuge doet, zul je een zoet, romig sap krijgen.

Welk sap is het gezondst?

Er zijn veel verschillende soorten sap die gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten die erin zijn verwerkt. Sap van vers fruit en groenten bevat vaak veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Bijvoorbeeld:

  • Vers geperst appelsap bevat vitamine C, kalium en fosfor.
  • Vers geperst wortelsap bevat vitamine A, kalium en calcium.
  • Vers geperst tomatensap bevat vitamine C, vitamine K en lycopeen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat sap vaak veel suiker bevat en dat het daarom beter is om de vruchten in hun geheel te eten in plaats van ze te drinken.

Conclusie

Slowjuicers en sapcentrifuges zijn beide effectieve manieren om sap uit groenten en fruit te persen. Slowjuicers werken door het product langzaam te malen, waardoor er minder oxidatie plaatsvindt en het sap meer voedingsstoffen behoudt. 

Sapcentrifuges werken door de groenten en fruit snel te centrifugeren, waardoor er een hogere opbrengst van sap ontstaat. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen en het hangt af van persoonlijke voorkeur welke methode het beste bij je past.

Hopelijk weet je nu genoeg over beide apparaten om een weloverwogen keuze te maken. Bedankt voor het lezen!