Bestenu

Mayonaise maken met een staafmixer: zo doe je dat!

In zes stappen verse mayonaise op tafel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Mayonaise maken met een staafmixer: zo doe je dat!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wij Nederlanders houden wel van een sausje. Mayonaise is bij de meeste mensen favoriet: en niet voor niets, want het smaakt overal bij. Het is een veelzijdige saus en er gaat niets boven zelfgemaakte mayonaise. Hieronder vertel ik je stap voor stap hoe je met behulp van een staafmixer de lekkerste mayonaise zelf maakt.

Mayonaise maak je overigens niet alleen met een staafmixer. Een goede keukenmachine volstaat ook. In deze blog focus ik op het mayonaise maken met een staafmixer.

Dit heb je nodig om één pot mayonaise te maken

  • Een goede staafmixer
  • Een kom
  • 2 eidooiers
  • 1 volle tl mosterd
  • 150 ml zonnebloemolie
  • Klein beetje azijn (witte wijn smaakt het beste)
  • Snufje zout

Heb je geen staafmixer?

Mayonaise maken met een staafmixer neemt ongeveer tien minuten van je tijd in beslag. Heb je geen staafmixer of handmixer? Geen nood. Dit recept is tevens geschikt om met een garde te maken. 

Gebruik in plaats van 150 ml zonnebloemolie, 175 ml zonnebloemolie en hou er rekening mee dat je best wat spierkracht nodig hebt voor het kloppen.

Het stappenplan

Hieronder volgt het stappenplan. Er is ruimte voor flexibiliteit: hou je van een wat pittigere smaak, voeg dan ietsje meer mosterd toe. Je kunt ook minder mosterd gebruiken en een klein beetje citroensap toevoegen.

Stap 1: Mengen

Meng de mosterd en de eidooiers tot een egaal mengsel. Zet je staafmixer midden in het mengsel en begin op de laagste stand. Indien nodig voer je de snelheid op.

Stap 2: De helft van de olie toevoegen

Voeg langzaam de helft van de zonnebloemolie toe, terwijl je mixt. Je voegt pas meer olie toe als de mix egaal is.

Stap 3: Azijn toevoegen

Als je de helft van de zonnebloemolie hebt gemengd is het tijd om een scheutje azijn toe te voegen. Ga hierna verder met het mixen.

Stap 4: De rest van de olie toevoegen

Voeg nu de rest van de zonnebloemolie toe. Dit doe je op dezelfde manier als in stap twee: langzaam en in kleine beetjes. Blijf mixen totdat je mayonaise de juiste textuur heeft bereikt. Dit hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Ik vind de wat dikkere mayonaise wat fijner smaken. Indien nodig, gebruik je nog wat meer olie.

Stap 5: Proeven

Proef je mayonaise en voeg eventueel wat zout naar smaak toe.

Stap 6: De mayonaise bewaren

Bewaar je mayonaise is een schone en afsluitbare pot. De mayonaise blijft ongeveer twee weken goed, mits je er voor zorgt dat de mayonaise schoon blijft. Geen vorken met etensresten in de pot!

Klaar is Kees! Je kunt nu genieten van frietjes met heerlijke zelfgemaakte mayonaise. Bovendien is er een extra ingrediënt die je er in de winkel niet bij krijgt:trots!

Eet smakelijk!

Waar let ik op bij het kopen van een staafmixer?

Een goede staafmixer heeft verschillende snelheden waardoor je verschillende ingrediënten beter mengt. Daarnaast is het handig als de staafmixer verschillende hulpstukken heeft, zoals bijvoorbeeld een hakmolen waarmee je hardere ingrediënten zoals noten kunt hakken.

Een grote mengbeker met deksel is daarnaast ook handig: hierin bewaar je je creaties en blijven ze langer vers.

Conclusie

Zo zie je maar: zelf mayonaise maken met je staafmixer is snel en eenvoudig. Bovendien smaakt het veel beter dan de mayonaise uit de winkel en worden er geen vervelende conserveermiddelen toegevoegd.