Bestenu

Hoe werkt een snelkookpan precies?

Lees het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe werkt een snelkookpan precies?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Iedereen heeft het erover: de snelkookpan. Je kookt er supersnel mee, hij neemt niet veel ruimte in beslag en het is tegenwoordig een must have in elke keuken. Je kookt er de lekkerste gerechten mee, maar hoe werkt zo’n snelkookpan eigenlijk? Je leest het hier.

Hoe werkt een snelkookpan precies?

Een snelkookpan werkt met hoge druk waardoor deze temperaturen boven de 100 °C bereikt. Hierdoor is je eten sneller klaar en blijven vitaminen en andere voedingsstoffen beter behouden. De pan heeft daarnaast een speciaal deksel die kleine hoeveelheden stoom laat ontsnappen waardoor de druk in de pan constant blijft.

Eenvoudig en snel koken

We hebben het tegenwoordig allemaal erg druk en daardoor schiet het gezonde koken er nog wel eens bij in. Daarom zijn er allemaal handige hulpmiddelen te koop om je hierbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een multicooker, een slowcooker en de snelkookpan.

Een snelkookpan doet precies dat wat de naam doet vermoeden: snel koken. Doordat de pan op hoge druk werkt, kan de temperatuur ruim 120 °C bereiken, waardoor je gerechten sneller klaar zijn, terwijl vitamines en voedingstoffen behouden blijven.

Je vult de pan met een bepaalde hoeveelheid water. Dit water begint vervolgens te koken, waardoor er boven in de pan stoom ontstaat. Door deze stoom ontstaat er druk in de pan. De temperatuur stijgt en je eten gaart. 

Als de druk te hoog oploopt, laat de pan zelf, via het deksel, stoom ontsnappen. De pan kan hierdoor niet ontploffen en is veilig om te gebruiken.

Kortere kooktijden

Denk eens aan het koken van aardappelen. In een normale pan duurt dit ongeveer 25 tot 30 minuten; in een snelkookpan zijn je aardappelen vaak al gaar na 10 minuten. Een stoofschotel maak je in je snelkookpan in een uurtje. 

In een gewone pan duurt dit uren. Over het algemeen neemt een goede snelkookpan ⅓ van de normale kooktijd in beslag.

Intensieve smaken

Net als bij een goede slowcooker blijven de voedingstoffen behouden, maar dat niet alleen: de smaak is intenser. Door de hoge temperatuur komt er een chemische reactie (Maillardreactie) tot stand, waardoor er nieuwe aroma’s ontstaan die sneller door het eten worden opgenomen. Hierdoor krijgt je eten een nog intensievere smaak.

Energiezuinig

Een snelkookpan is bovendien energiezuinig. Je gebruikt hem minder lang dan een normale pan, dus verbruik je minder gas of elektriciteit. Een snelkookpan bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld – en je draagt ook een steentje bij aan het besparen van het milieu.

De mogelijkheden van een snelkookpan

De mogelijkheden van een snelkookpan zijn bijna eindeloos. Hieronder een paar voorbeelden van wat je kunt bereiden met een snelkookpan.

Pasta

Je maakt de lekkerste pasta’s met je snelkookpan. Ingrediënten worden extra snel gegaard waardoor de smaak intensiever wordt, maar vitamines en mineralen behouden blijven. Bovendien is je pasta natuurlijk sneller klaar.

Soep

Ook soep maken in een snelkookpan behoort tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een volle groentesoep waarbij je hele stukken groente kookt. Door de hoge temperatuur heb je binnen een minuut of twintig de lekkerste soep op tafel die normaal een paar uur moet staan.

Stoofschotels

Een snelkookpan is ideaal voor stoofschotels. Normaliter laat je een stoofschotel minstens drie uur pruttelen, maar met een snelkookpan ben je, afhankelijk van de ingrediënten, binnen een uur klaar. De resultaten zijn hetzelfde: je vlees is mals en de smaken intens.

Voor- en nadelen van een snelkookpan

Zoals elk apparaat in de keuken, heeft ook een snelkookpan voor- en nadelen. Hieronder vind je ze op een rijtje.

Voordelen

  • Het scheelt tijd. Een snelkookpan bereidt je gerechten in ⅓ van de normale kooktijd
  • Vitamines en mineralen blijven behouden doordat de kooktijd korter is
  • Het energieverbruik ligt lager
  • Door de vele meegeleverde accessoires kook je meerdere gerechten tegelijkertijd

Nadelen

  • Een snelkookpan is vaak zwaar en daardoor minder gemakkelijk te hanteren
  • Door de hoge temperaturen in de pan is het risico op verbranding groter dan bij een normale pan
  • De meeste snelkookpannen hebben een stevig prijskaartje

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe een snelkookpan precies werkt en wat je ermee kunt bereiden. Eet smakelijk!