Bestenu

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Gezonder en toch krokant.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je favoriete frituur snacks: even knapperig en smaakvol, maar dan zonder al dat extra vet. Het klinkt alsof alleen een magisch apparaat zo een belofte waar kan maken! Frituren met lucht, hoe zit dat? Hoe werkt een airfryer? Dat ontdek je in deze blog.

Wat is een airfryer?

Dit apparaat staat bekend als de airfryer, maar er is stiekem ook gewoon een Nederlandse benaming voor: de heteluchtfriteuse. Met behulp van hete lucht kan je hier snacks in afbakken. 

Meestal wordt een airfryer als een gezonder alternatief op de frituurpan gezien; er is dan ook een uitgebreid aanbod aan snacks die je gefrituurd hebt leren kennen en nu in de airfryer afbakt.

Een airfryer is een apparaat dat qua formaat niet erg afwijkt van een frituurpan. Ook de airfryer geef je een mooi plekje in de keuken en moet in het stopcontact. Daarna kan het bakken beginnen.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer circuleert dus hete lucht door het apparaat, waardoor jouw snacks of ander voedsel wordt bereid. Als je frituursnacks bakt is het natuurlijk de bedoeling dat die een krokant laagje krijgen. Een flinke 200 graden gaan jouw snacks te lijf tot ze een goudbruin korstje hebben.

In de meeste gevallen zorgt de constante stroming van hete lucht aan alle kanten voor krokantheid, maar sommig voedsel zoals patat kan daar wel een beetje olie bij gebruiken. Je hoeft niet onder te dompelen in olie: een laagje olie spray is daar voldoende voor.

Wat is het verschil tussen een airfryer en een oven?

Ik hoor je al denken: mijn heteluchtoven circuleert ook hete lucht, waarom zou ik dan aan een airfryer beginnen? Technisch gezien lijkt de werking van deze apparaten erg op elkaar, maar in de praktijk zijn er verschillen die weer hun uitwerking hebben op je eten.

Zo is een airfryer een stuk kleiner dan de gemiddelde oven. Ook blaast de airfryer verhoudingsgewijs sterker en is de intensiteit van de luchtcirculatie groter. Een hele mond vol, maar het resultaat is de airfryer niet alleen sneller bakt, maar ook een meer knapperig resultaat oplevert.

Een ander praktisch verschil is dat de airfryer daadwerkelijk een frituurmandje heeft, terwijl je in de oven het voedsel over een plaat verspreidt of op een rekje legt. 

Het frituurmandje maakt het makkelijk om tussendoor de snacks op te schudden en de hete lucht kan beter langs alle kanten het voedsel verhitten en bereiden.

Het zit ‘m in de details, maar het levert toch echt verschillende resultaten op. Dat wil trouwens niet zeggen dat de airfryer altijd beter is: snacks worden doorgaans krokanter, maar vlees sappig houden gaat dan bijvoorbeeld vaak weer beter in de oven.

Hoe gebruik je een airfryer?

In gebruik heeft de airfryer erg veel weg van de klassieke frituurpan. Je doet eten in het frituurmandje, stelt de tijd in en zet het apparaat aan. Hoe de bediening en de knoppen er precies uitzien verschilt per merk en model, maar over het algemeen zal het gebruik niet snel afwijken van deze omschrijving.

Maar hoe lang moet het eten in de airfryer? De doos waar je snacks in zitten kan jou dat waarschijnlijk precies vertellen. Mocht er geen airfryer tijd op staan, maar wel een oventijd, doe de snacks dan eerst de helft korter in de airfryer. 

Als de snacks dan nog niet klaar zijn, kun je ze er wat langer in bakken. Een aangebakken kroket terug in de tijd laten gaat is anderzijds dan weer een stuk moeilijker.

Wat kun je allemaal maken met een airfryer?

In de airfryer kan je een heleboel maken! We hebben het al gehad over frituursnacks. Dan rijst er vaak nog een vraag: moet je dan specifiek de airfryer variant van frituursnacks hebben? Goed nieuws: dat hoeft niet per se. Ovensnacks en ovenfriet doen het ook erg goed in de airfryer!

Zelfs ‘gewone’ frituursnacks kunnen in een airfryer, maar houd er wel rekening mee dat ze iets minder krokant worden dan wanneer je ze in hete olie onderdompelt. De snacks die speciaal voor de airfryer zijn, krijgen vaak in de fabriek een extra laagje dat makkelijker krokant wordt.

Naast frituurvoedsel bestaan er natuurlijk nog meer culinaire hoogstandjes in de wereld. Je kan dan ook eigenlijk alles wat in de oven kan maken ook in de airfryer bakken. 

De resultaten van de twee apparaten verschillen ietwat, maar je hebt dan makkelijk een beeld van wat er allemaal in kan. Dat kan dus ook bijvoorbeeld vlees en groente zijn. Als je zoekt naar airfryer recepten gaat er een hele wereld voor je open!