Bestenu

De Complete Handleiding: hoe Krijg je een Afgebroken Bout Eruit

Een afgebroken bout kan een nachtmerrie zijn, maar deze gids leert je hoe je het probleem kunt aanpakken. Ontdek de oorzaken, de juiste gereedschappen en de belangrijkste technieken om een afgebroken bout te verwijderen. Maar onthoud: geduld is een schone zaak. Lees meer in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De Complete Handleiding: hoe Krijg je een Afgebroken Bout Eruit

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je bent lekker bezig met je doe-het-zelf project, alles gaat volgens plan, en plots - krak! Een bout breekt af. Plots zit je met een serieus probleem in handen en vraag je je af: hoe krijg ik een afgebroken bout eruit? 

Afgebroken bouten zijn een nachtmerrie voor iedere klusser, en de gevolgen kunnen variëren van lichte irritatie tot het moeten vervangen van een heel component. En laten we eerlijk zijn, daar zit je toch niet op te wachten?

Belangrijkste punten samengevat:

 • Roest, overbelasting en verkeerd gebruik van gereedschap zijn vaak de oorzaak van een afgebroken bout.
 • De juiste gereedschappen zoals een boutverwijderaar, een boormachine en een bankschroef zijn essentieel om een afgebroken bout te verwijderen.
 • Geduld en precisie zijn cruciaal bij het verwijderen van een afgebroken bout. Haast kan leiden tot verdere schade.

 1. Inzicht krijgen in het probleem van de afgebroken bout

Je kent het wel, je bent lekker aan het klussen en bam! Die verdraaide bout breekt af. Maar hoe kan dat nu? Meestal is de boosdoener roest, overbelasting of verkeerd gebruik van gereedschap. En geloof me, het is net zo frustrerend als het klinkt. 🙈

Maar, laten we even stilstaan bij de gevolgen. Een afgebroken bout kan leiden tot serieuze schade aan het object waarin de bout vastzit. Denk bijvoorbeeld aan je gloednieuwe IKEA-kast of je geliefde fiets. En dat wil je natuurlijk niet!

Nu is het ook belangrijk om te weten dat niet alle bouten hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten bouten en ze hebben allemaal hun eigen unieke problemen als ze afbreken. Zo kan een bout van roestvrij staal anders reageren dan een bout van koolstofstaal. Kennis is macht, toch?

 1. De juiste gereedschappen verzamelen voor de klus

Oké, laten we het over gereedschap hebben. Je hebt een aantal dingen nodig om die vervelende afgebroken bout eruit te krijgen. Een boutverwijderaar, een boormachine en een bankschroef zijn je nieuwe beste vrienden. Niet je typische vriendengroep, maar ze zijn in dit geval onmisbaar! 😉

Maar waarom zijn deze gereedschappen zo belangrijk? Wel, de boutverwijderaar is je hulpmiddel om de afgebroken bout daadwerkelijk los te krijgen. De boormachine helpt je een gat te maken in de bout, zodat de boutverwijderaar zijn werk kan doen. En de bankschroef? Die houdt alles op zijn plaats terwijl jij aan het werk bent. Veiligheid eerst, mensen!️

En over veiligheid gesproken, het is essentieel om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze gereedschappen. Draag altijd veiligheidsbrillen en handschoenen om jezelf te beschermen. Want je weet wat ze zeggen, voorkomen is beter dan genezen!‍️ 👷‍️

 1. De eerste stappen om een afgebroken bout los te krijgen

Als een bout afbreekt, is dat niet het einde van de wereld. Er zijn manieren om die vervelende bout eruit te krijgen. Maar voordat je begint met het losdraaien van de bout, moet je eerst een paar dingen voorbereiden. Het eerste wat je moet doen, is het oppervlak rond de bout schoonmaken. Ja, je hebt het goed gehoord, schoonmaken! 🧹 

Verwijder alle roest, vuil en olie. Een schoon oppervlak helpt je om beter te zien wat je doet. Plus, het vermindert de kans dat er iets in het gat valt dat je gaat boren. Het volgende wat je moet doen, is een center maken in het gebroken vlak van de bout. 

Dit is belangrijk omdat je hierin gaat boren. Hoe doe je dat? Wel, met een kraspen of centerpons en een hamer. Houd de kraspen in het midden van de bout en sla erop met de hamer. 

Bam! Je hebt je center. En weet je wat het belangrijkste is in deze fase? Geduld en precisie. Haast je niet. Neem de tijd. Want als je het goed doet, wordt het verwijderen van de bout een stuk makkelijker.

 1. Het gebruik van een boutverwijderaar en boormachine

Oké, nu komt het leuke deel: het gebruik van een boutverwijderaar en boormachine. Voel je je al een echte Bob de Bouwer? Een boutverwijderaar is een handig dingetje. Het heeft schroefdraad aan de binnenkant en de buitenkant. Je draait het in de bout en het bijt zich vast. 


Maar let op! Je moet het tegen de klok in draaien. Ja, linksom. Dat is belangrijk. Anders draai je de bout alleen maar vaster. En dat willen we niet, toch? Nu pak je je boormachine erbij. 

Boor een gat in het midden van de bout. Zorg ervoor dat het gat diep genoeg is voor de boutverwijderaar. En nogmaals, neem je tijd. Het laatste wat je wilt, is de bout nog verder beschadigen.

 1. Alternatieve methoden voor het verwijderen van een afgebroken bout

Als de boutverwijderaar en boormachine niet werken, geen paniek. Er zijn nog andere methoden om die nare bout eruit te krijgen. Een alternatieve methode is het gebruik van een linkse tap. Dit werkt op dezelfde manier als een boutverwijderaar, maar dan met een tap. 

Je draait de tap in het gat dat je hebt geboord en trekt de bout eruit. Een andere methode is het uitsnijden van groeven in de bout. Met een dremel of een ijzerzaag maak je groeven in de bout. Vervolgens gebruik je een schroevendraaier om de bout los te draaien. 

Deze alternatieve methoden hebben hun voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je de methode kiest die het beste bij jouw situatie past. En vergeet niet: geduld is een schone zaak.

 1. Veelvoorkomende fouten vermijden bij het verwijderen van een bout

Iedereen maakt fouten, toch? Maar als het gaat om het verwijderen van een afgebroken bout, kunnen die fouten flinke kopzorgen veroorzaken. Dus laten we ze samen voorkomen! Bijvoorbeeld, te snel draaien. Je denkt misschien dat sneller beter is, maar dat is het niet. Echt niet. 

Wanneer je te snel draait, kan de boutverwijderaar breken of kan de bout zelfs nog verder beschadigen. Rustig aan, haastige spoed is zelden goed! Ongeschikt gereedschap is een andere klassieke blunder. Je moet weten wat de beste moersleutel is voor de klus. 

Een botte oude schroevendraaier is niet het antwoord, geloof me. Hoe vermijd je deze fouten? Simpel: wees geduldig en gebruik het juiste gereedschap. En als ze toch gebeuren? Paniek niet! Probeer een andere methode, of schakel een professional in als het echt niet lukt.

 1. Extra tips en trucs voor het verwijderen van een afgebroken bout

Hier zijn een paar extra tips om die vervelende afgebroken bout eruit te krijgen. Je weet maar nooit wanneer ze van pas kunnen komen! Ten eerste, penetrerende olie. Spuit wat van deze magische vloeistof op de bout, laat het even intrekken, en voilà! 

De bout komt veel makkelijker los. 🛢️ Warmte kan ook helpen. Een beetje hitte kan de bout uitzetten en het makkelijker maken om deze te verwijderen. Maar let op, je wilt geen brand veroorzaken. 

Veiligheid eerst! Het kan ook nuttig zijn om te weten hoe je een momentschroevendraaier kalibreert. Een goed gekalibreerde momentschroevendraaier kan het verschil maken tussen succes en een nog groter probleem. 


En als niets werkt? Dan is het tijd om professionele hulp in te roepen. Soms is het beter om toe te geven dat je hulp nodig hebt dan om het probleem erger te maken.

 1. Afsluitende gedachten over het verwijderen van een afgebroken bout

We hebben een lange weg afgelegd, toch? Van het begrijpen van het probleem tot het verzamelen van de juiste gereedschappen, tot het daadwerkelijk losmaken van de afgebroken bout. Het is geen eenvoudige klus, maar met geduld en de juiste technieken, is het zeker haalbaar. 

Als de bout echter niet loskomt, ondanks al je inspanningen, is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Het is beter om toe te geven dat je hulp nodig hebt dan om het probleem erger te maken. Onthoud, geduld is een schone zaak. 

En zoals mijn oma altijd zei: "Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat." Dus ga ervoor, en veel succes!

Conclusie

Als je tot hier hebt gelezen, dan ben je nu een officiële expert in het verwijderen van afgebroken bouten - gefeliciteerd! We hebben je van een diep probleem naar een soepele oplossing begeleid, we hebben het samen doorgenomen, stap voor stap, en zijn door de donkerste hoeken van de doe-het-zelf wereld getrokken. Bedankt voor het lezen!