Wanneer is Gehoorbescherming Verplicht?
Wanneer moet je nu echt je gehoor beschermen? Lees het hieronder.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Tijdens het klussen in lawaaierige omgevingen is het van groot belang om je gehoor te beschermen. Niet alleen om gehoorschade te voorkomen, maar ook omdat het in sommige gevallen verplicht is.
In dit artikel gaan we dieper in op de Nederlandse wetgeving omtrent gehoorbescherming en vertellen we meer over wanneer het verplicht is om gehoorbescherming te dragen tijdens het klussen.
Wanneer is gehoorbescherming verplicht?
Als je gaat klussen in een omgeving waar veel lawaai is, is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Maar in sommige gevallen is dit niet alleen verstandig, maar ook wettelijk verplicht. Je wilt gehoorbeschadiging voorkomen.
Dit geldt voornamelijk voor werkplekken waar het geluidsniveau hoger is dan 80 decibel. Bijvoorbeeld als je werkt met machines die veel lawaai produceren, zoals een zaagmachine, boormachine of slijptol. Maar ook bij het gebruik van bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is het dragen van gehoorbescherming aan te raden.
Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers te beschermen tegen te veel geluid op de werkvloer en moeten dus zorgen voor de juiste gehoorbescherming.
Als je als particulier aan het klussen bent en het geluidsniveau boven de 80 decibel uitkomt, ben je zelf verantwoordelijk voor het dragen van de juiste gehoorbescherming.
Hoewel oordopjes niet dienen als gehoorbescherming, je kunt deze wel dragen om tijdens het klussen van je favoriete muziek te luisteren. Vergeet ze niet regelmatig schoon te maken - vooral als je klust.
Nederlandse wetgeving omtrent gehoorbescherming
De Arbowet schrijft voor dat werkgevers verplicht zijn om gehoorbescherming ter beschikking te stellen aan hun werknemers wanneer zij worden blootgesteld aan geluidsniveaus boven de 80 decibel.
De werkgever moet er ook voor zorgen dat de werknemer de gehoorbescherming gebruikt en dat deze voldoet aan de juiste normen. Daarnaast moet de werkgever ook zorgen voor goede voorlichting en training aan de werknemers over het belang van gehoorbescherming en de gevaren van te veel lawaai.
Verschillende regulaties
Er zijn verschillende regels en normen waaraan gehoorbescherming moet voldoen. De belangrijkste normen zijn de Europese normEN 352 en de Amerikaanse norm ANSI S3.19.
Deze normen stellen eisen aan het geluidsreducerend vermogen van de gehoorbescherming. Het is belangrijk om de juiste gehoorbescherming te kiezen die past bij de omgeving en de werkzaamheden waarin je werkt.
Zo zijn er bijvoorbeeld oordopjes, oorkappen en helmbevestigde gehoorbescherming beschikbaar.
Conclusie
Het is van groot belang om je gehoor te beschermen tijdens het klussen in lawaaierige omgevingen. Hopelijk heeft dit artikel je wijzer gemaakt in de wereld van gehoorbescherming. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.