Bestenu

Veilig je Elektrische Deken Wassen: Zo Doe je het!

Je elektrische deken is heerlijk warm en je slaapt er graag onder, maar af en toe verdient hij ook een schoonmaakbeurt. Hoe doe je dat precies met alle elektrische onderdelen? In dit artikel lees je er meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Veilig je Elektrische Deken Wassen: Zo Doe je het!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De beste elektrische deken is heerlijk om onder te liggen, zeker tijdens de koude winters. Je elektrische deken wassen met enige regelmaat is wel zo fris, net zoals je met een ‘normale’ deken doet. Elektriciteit en water gaan niet goed samen, maar in sommige gevallen kun je je elektrische deken toch reinigen.

In dit artikel lees je hoe je dit op een veilige manier doet. Lees snel verder!

Kun je een elektrische deken wassen?

Kun je een elektrische deken in de wasmachine wassen? Het antwoord is meestal nee. De meeste elektrische dekens zijn niet geschikt om in de wasmachine te wassen. Dit komt doordat de elektrische onderdelen in de deken kunnen beschadigen door het wassen in de machine. 

Sommige elektrische dekens zijn wel geschikt om te wassen. Dit wordt meestal aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Als de gebruiksaanwijzing aangeeft dat je de elektrische deken in de wasmachine kunt wassen, let er dan wel op om het op een lage temperatuur te doen, en gebruik geen bleekmiddel of andere agressieve wasmiddelen.

Het is vaak aangeraden om een elektrische deken te wassen met de hand of het te laten reinigen door een professionele stomerij. Dit is niet alleen beter voor de elektronische onderdelen in de deken, maar ook voor de veiligheid.

Elektrische deken in de droger

Net als bij het wassen, is het meestal niet aangeraden om een elektrische deken in de droger te doen. De hitte van de droger kan de elektrische onderdelen beschadigen en kan ook gevaarlijk zijn. Sommige elektrische dekens zijn wel geschikt om in de droger te doen, wat je meestal leest in de gebruiksaanwijzing. 

Als de gebruiksaanwijzing aangeeft dat de elektrische deken in de droger mag, let er dan wel op dat je hem op een lage temperatuur droogt en dat je hem niet te lang in de droger laat zitten.

Het is vaak aangeraden om een elektrische deken te laten drogen op een droogrek of aan de lucht, dit is niet alleen beter voor de elektrische onderdelen, maar ook veiliger.

Brandgevaar

Elektrische dekens zijn brandgevaarlijk als ze niet juist worden gebruikt of onderhouden. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de brandgevaarlijkheid van een elektrische deken te verminderen:

  • Zorg dat de elektrische deken niet beschadigd is voordat je hem gebruikt.
  • Gebruik de elektrische deken niet als er iets op ligt.
  • Zorg dat je de elektrische deken op een veilige manier opbergt en niet op een plaats waar hij kan worden beschadigd.
  • Let op dat de deken niet te warm wordt tijdens gebruik.
  • Zorg dat de elektrische deken niet te lang aanstaat.
  • Vermijd contact met water.

Gezondheid

Een elektrische deken kan bijdragen aan een gezonde nachtrust. Door de verwarming van de deken kan het lichaam sneller ontspannen en gemakkelijker in slaap vallen. Bovendien kan een elektrische deken ook helpen bij het behouden van een aangename slaaptemperatuur, wat ook bijdraagt aan een gezonde nachtrust.

Het is wel belangrijk om te weten dat het gebruik van een elektrische deken niet geschikt is voor mensen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Dit komt doordat de elektrische deken kan leiden tot een verhoogde hartfrequentie en bloeddruk.

Conclusie

Zoals je in dit artikel las, kun je in sommige gevallen je elektrische deken wassen met water. Lees vooral de gebruiksaanwijzing en doe het met beleid! Twijfel je toch? Laat het werk dan over aan een professionele stomerij.

Hopelijk ben je nu meer op de hoogte over het wassen van je elektrische deken. Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat het ons hieronder weten. Veel succes!