Bestenu

Wat te Doen als je Computerscherm Zwart is?

Is je computerscherm zwart? Geen paniek! Ontdek in dit artikel hoe je aansluitingen, kabels en softwareproblemen controleert en oplost. Lukt het niet? Dan is professionele hulp misschien de oplossing. Lees nu verder! #computerscherm #zwarteschermprobleem

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat te Doen als je Computerscherm Zwart is?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je kent het wel: je start je computer op en...niets. Het computerscherm blijft zwart en je vraagt je af wat er mis is gegaan. 😩 Niet getreurd, we hebben allemaal wel eens met dit probleem te maken gehad en gelukkig zijn er oplossingen! 

In dit artikel nemen we je mee door verschillende troubleshooting stappen en geven we je handige tips om dit probleem met je Windows-systeem te verhelpen. Dus laten we beginnen en zorgen dat jouw computerscherm niet langer zwart blijft!️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Controleer eerst je aansluitingen en kabels om eenvoudige oorzaken uit te sluiten.
 • Gebruik de veilige modus en systeemherstel om softwareproblemen op te sporen en op te lossen.
 • Overweeg professionele hulp als laatste redmiddel als je computerscherm zwart blijft.

 1. Eerst de basis: controleer je aansluitingen en kabels

Geen zorgen! Laten we beginnen met het controleren van de aansluitingen en kabels. Zijn alle kabels goed aangesloten? Kijk goed naar de kabels van je computerscherm en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.

Inspecteer daarna de kabels op mogelijke schade of breuk. Soms kan een kabelbreuk de boosdoener zijn van het zwarteschermprobleem. Heb je andere kabels liggen? Probeer die dan even, wie weet is het probleem dan zo opgelost! 🤞

Probeer een andere monitor om hardwareproblemen uit te sluiten

Om erachter te komen of het probleem bij je computer of computerscherm ligt, kun je het beste een andere monitor aansluiten op je computer. Werkt het met die andere monitor wel? 

Dan weet je dat het probleem bij je beeldscherm ligt. Je kunt ook je huidige monitor testen op een andere computer. Als het daar wel werkt, ligt het probleem waarschijnlijk bij je computer.

Heb je geen andere monitor in huis? Overweeg dan om een andere monitor te lenen of aan te schaffen. Het is altijd handig om een reserve te hebben voor dit soort situaties.

 1. Start je computer opnieuw op in veilige modus

Veilige modus is je redder in nood bij een computerscherm zwart situatie. Het is een opstartoptie die alleen de meest essentiële systeemonderdelen en stuurprogramma's laadt, waardoor je mogelijke problemen kunt opsporen en oplossen. Om veilige modus te bereiken op Windows 10, houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl je kiest voor Opnieuw opstarten. 


Je krijgt dan een menu te zien, kies voor Probleem oplossen > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten. Druk op F4 om Windows in veilige modus te starten. 

In veilige modus kun je bijvoorbeeld onlangs geïnstalleerde software verwijderen die mogelijk conflicten veroorzaakt, of je videokaart- en beeldschermadapter-stuurprogramma's bijwerken.

 1. Controleer en update je videokaart en beeldschermadapters

Het is belangrijk om je apparaatstuurprogramma's up-to-date te houden. Ga naar Apparaatbeheer (rechtermuisknop op Start) en kijk onder Beeldschermadapters en Monitoren. Klik met de rechtermuisknop op elk item en kies voor Stuurprogramma bijwerken. 

Wanneer je een monitor geen signaal probleem hebt, kan het bijwerken van je videokaart en beeldschermadapter-stuurprogramma's een wereld van verschil maken. Controleer ook op conflicten tussen stuurprogramma's in Apparaatbeheer. 

Als je een geel uitroepteken ziet, betekent dit dat er een probleem is. Probeer het stuurprogramma bij te werken of, indien nodig, te verwijderen en opnieuw te installeren.

 1. Voer systeemherstel uit om recente softwareproblemen ongedaan te maken

System Restore is een handige functie in Windows 10 die je systeem terugzet naar een eerder tijdstip, voordat problemen zich voordeden. 💾 Om System Restore te gebruiken, typ je 'systeemherstel' in de zoekbalk en kies je 'Systeemherstel maken of terugzetten'. 

Klik op 'Systeemherstel' en volg de stappen op het scherm. Systeemherstel kan helpen bij het oplossen van problemen die ontstaan zijn door recente softwarewijzigingen, zoals het installeren van updates of nieuwe programma's die mogelijk conflicten veroorzaken.

 1. Los problemen met het inlogscherm op

Soms lijkt je computerscherm zwart te zijn, terwijl het probleem eigenlijk bij het aanmeldingsscherm ligt. 

 1. Schakel AVG AntiVirus en AVG TuneUp tijdelijk uit

Soms kunnen antivirus- en optimalisatiesoftware, zoals AVG AntiVirus en AVG TuneUp, een conflict veroorzaken met andere programma's of zelfs je computerscherm zwart maken. 

Geen paniek! Je kunt deze software tijdelijk uitschakelen om te zien of het probleem daarmee opgelost wordt. Om AVG AntiVirus tijdelijk uit te schakelen, klik je met de rechtermuisknop op het AVG-pictogram in de taakbalk en kies je 'Tijdelijk uitschakelen AVG-bescherming'. 

Kies vervolgens hoelang je AVG wilt uitschakelen. Voor AVG TuneUp doe je hetzelfde: klik met de rechtermuisknop op het AVG TuneUp-pictogram in de taakbalk en kies 'Tijdelijk uitschakelen'. 

Als het probleem met je computerscherm zwart blijkt te liggen bij AVG AntiVirus of AVG TuneUp, schakel deze programma's dan weer in zodra je het probleem hebt verholpen. Vergeet niet om je computer te beschermen!️

 1. Controleer op UEFI- of BIOS-problemen

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) en BIOS (Basic Input/Output System) zijn belangrijke componenten van je computer die zorgen voor de communicatie tussen hardware en software. Problemen met UEFI of BIOS kunnen leiden tot een zwart computerscherm. 😵 

Om de UEFI- of BIOS-instellingen te openen, start je je computer op en druk je op de juiste toets (meestal Del, F2 of F10) zodra het opstartlogo verschijnt. Als je niet zeker weet welke toets je moet gebruiken, raadpleeg dan de handleiding van je computer of zoek het op via Google. 

Als je monitor doet niks, controleer dan eerst of je computer wel opstart en vervolgens of je de juiste toetsen gebruikt. Enkele tips voor het oplossen van UEFI- of BIOS-problemen zijn het resetten van de instellingen naar de standaardwaarden (vaak 'Load Optimized Defaults' of 'Load Setup Defaults' genoemd) en het updaten van de UEFI- of BIOS-versie naar de nieuwste versie. 

Let op: het aanpassen van UEFI- of BIOS-instellingen kan riskant zijn, dus wees voorzichtig en maak alleen wijzigingen als je weet wat je doet!

 1. Overweeg professionele hulp als laatste redmiddel

Als je alle voorgaande stappen hebt geprobeerd en je computerscherm blijft zwart, is het misschien tijd om een expert in te schakelen. Zoek naar betrouwbare computerreparatiebedrijven in je omgeving of overweeg om contact op te nemen met de fabrikant van je computer. 

Je kunt ook kijken naar het kopen van een nieuwe ips monitor als je oude scherm niet meer te redden is. Bij professionele hulp kun je verwachten dat ze eerst je computer diagnosticeren om de oorzaak van het probleem te achterhalen. 

Daarna zullen ze je een kostenraming geven voor de reparatie of het vervangen van onderdelen. Het is altijd goed om meerdere offertes te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. 

En wie weet, misschien is het tijd om je oude 27 inch monitor te upgraden naar een monitor met speakers of een monitor met usb c?️ Succes met het oplossen van je zwarteschermprobleem! 😊

Conclusie

Het oplossen van een zwart computerscherm kan frustrerend zijn, maar met de juiste stappen en een beetje geduld, kun je vaak de oorzaak achterhalen en het probleem oplossen. 

We hopen dat de tips in dit artikel je hebben geholpen om je scherm weer tot leven te brengen. En onthoud: geef niet te snel op, blijf zoeken naar de oplossing en aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als het echt niet lukt.️ Veel succes en hopelijk tot ziens op ons blog voor meer handige artikelen en tips! ###