Bestenu

Computerscherm Schoonmaken: de Ultieme Gids

Houd je computerscherm in topconditie met regelmatige reiniging! Verbeter de beeldkwaliteit, verleng de levensduur en zorg voor een hygiënische omgeving. Ontdek hoe je dit veilig en effectief doet in ons artikel. #ComputerschermSchoonmaken #SchermOnderhoud

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Computerscherm Schoonmaken: de Ultieme Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je kent het wel: je zit net lekker te werken of te gamen en dan valt het je opeens op dat je computerscherm vol vlekken en stof zit. 🙄 Een vies computerscherm is niet alleen onprettig voor je ogen, maar kan ook de levensduur en prestaties van je scherm beïnvloeden. 

Maar maak je geen zorgen, in dit artikel helpen we je met het schoonmaken van je computerscherm en geven we je nuttige tips om het zo lang mogelijk in topconditie te houden. Wij zijn de brug tussen jou en een schitterend scherm, dus lees snel verder!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Regelmatig schoonmaken van je computerscherm verbetert de beeldkwaliteit en verlengt de levensduur van je scherm.
  • Gebruik een mild reinigingsmiddel zonder alcohol of ammoniak en een microvezeldoekje voor een veilige en effectieve reiniging.
  • Extra aandacht is nodig voor laptopschermen, Mac-schermen en gevoelige schermen zoals OLED-schermen.

Waarom is het belangrijk om je computerscherm regelmatig schoon te maken?

Een schoon computerscherm is niet alleen fijn voor je ogen, maar draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring. Bovendien zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het verwijderen van stof en bacteriën die zich op je scherm kunnen ophopen.

Voorkom vlekken, stof en bacteriën op je scherm

Vlekken, stof en bacteriën kunnen zich na verloop van tijd op je scherm ophopen. Dit kan de beeldkwaliteit beïnvloeden en zorgt voor een minder hygiënische omgeving. Zeg nou zelf, wie wil er nou naar een vies scherm kijken?

Verbeter de beeldkwaliteit en levensduur van je scherm

Een schoon scherm zorgt voor een betere beeldkwaliteit, wat zeker belangrijk is als je bijvoorbeeld een freesync monitor hebt. Bovendien kan regelmatige reiniging de levensduur van je scherm verlengen, zodat je langer kunt genieten van je monitor. Win-win! 🎉

  1. Bereid je voor op het schoonmaken van je computerscherm

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Denk aan veiligheidsinstructies en het verzamelen van de benodigde schoonmaakmaterialen.

Zet je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact

Het is belangrijk om je computer uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt mogelijke schade aan je computer en zorgt voor een veilige werkomgeving. Safety first!

Verzamel de benodigde schoonmaakmaterialen

Om je scherm goed schoon te maken, heb je de juiste materialen nodig. Denk aan microvezeldoekjes en milde reinigingsmiddelen. Mocht je deze niet in huis hebben, dan zijn er alternatieven die je kunt gebruiken. Bij het schoonmaken van een monitor met usb c zijn deze materialen ook essentieel.

  1. Kies het juiste schoonmaakmiddel voor je computerscherm

Het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel is cruciaal voor het behoud van je scherm.Het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan namelijk ongewenste gevolgen hebben, zoals beschadigingen of vlekken.

Gebruik een mild reinigingsmiddel zonder alcohol of ammoniak

Voor het schoonmaken van je computerscherm is het aan te raden om een mild reinigingsmiddel te gebruiken zonder alcohol of ammoniak. Deze ingrediënten kunnen namelijk je scherm beschadigen. Kies dus voor een zacht, veilig middel om je scherm in topconditie te houden.

Overweeg speciale schoonmaaksets voor beeldschermen

Er zijn speciale schoonmaaksets verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor het reinigen van beeldschermen. Deze sets bevatten vaak een reinigingsmiddel en een microvezeldoekje. Door zo'n set te gebruiken, weet je zeker dat je de juiste materialen in handen hebt voor een brandschoon scherm. ✨

Gebruik een mild reinigingsmiddel zonder alcohol of ammoniak

Alcohol en ammoniak kunnen schadelijk zijn voor computerschermen, omdat ze de beschermende laag kunnen aantasten en zelfs krassen of vlekken kunnen veroorzaken. 

Daarom is het beter om een mild reinigingsmiddel zonder alcohol of ammoniak te gebruiken. Voorbeelden van geschikte reinigingsmiddelen zijn gedistilleerd water of een speciaal schermreinigingsmiddel dat je in de winkel kunt kopen.

Overweeg speciale schoonmaaksets voor beeldschermen

Speciale schoonmaaksets voor beeldschermen hebben een aantal voordelen. Ze bevatten vaak een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor schermen en een microvezeldoekje, zodat je alles bij de hand hebt om je scherm veilig en effectief schoon te maken. 

Populaire schoonmaaksets zijn onder andere Fellowes Screen Cleaning Kit en Philips Screen Cleaner. Je kunt deze sets vinden bij elektronicawinkels of online bestellen. Overigens, als je problemen hebt met een beeldscherm dat ingezoomd en wazig is, hebben we daar ook een artikel over!

  1. Maak je computerscherm schoon met een microvezeldoekje

Een microvezeldoekje is de beste keuze voor het schoonmaken van computerschermen, omdat het zacht is en geen krassen veroorzaakt. Bovendien kan het effectief stof en vuil opnemen zonder strepen achter te laten. Hieronder leg ik uit waarom microvezeldoekjes zo geschikt zijn voor deze klus en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

Waarom een microvezeldoekje het beste is voor je scherm

Microvezeldoekjes zijn gemaakt van zeer fijne vezels die samen een zacht en absorberend oppervlak vormen. Hierdoor zijn ze perfect voor het schoonmaken van schermen, omdat ze stof en vuil kunnen opnemen zonder het scherm te beschadigen. 

Bovendien vermindert het risico op krassen en beschadigingen, omdat de vezels zacht zijn en geen harde deeltjes bevatten die het scherm kunnen bekrassen. Dus, weg met die oude vaatdoek en kies voor een microvezeldoekje!

Hoe je het doekje op de juiste manier gebruikt

Volg deze stappen om je computerscherm op de juiste manier schoon te maken met een microvezeldoekje: 

  1. Zorg ervoor dat het doekje schoon en droog is. 

  1. Veeg het scherm voorzichtig af in rechte banen, zonder te veel druk uit te oefenen. 

  1. Herhaal dit totdat het scherm vrij is van stof en vuil. Vermijd het uitoefenen van te veel druk op het scherm, omdat dit kan leiden tot schade. 

Als je meer wilt weten over het beschermen van je scherm tegen zonlicht, lees dan ons artikel over computerscherm zonlicht.

  1. Verwijder hardnekkige vlekken en vingerafdrukken

Soms zijn er hardnekkige vlekken of vingerafdrukken op je scherm die je niet kunt verwijderen met een droog microvezeldoekje. In dat geval kun je het volgende doen:

Maak het doekje licht vochtig met het schoonmaakmiddel

Om het doekje op de juiste manier te bevochtigen met het reinigingsmiddel, spuit je een kleine hoeveelheid van het middel op het doekje of dompel je het doekje even onder in gedistilleerd water. 

Wring vervolgens het overtollige vocht uit het doekje, zodat het slechts licht vochtig is.

Wrijf zachtjes over de vlekken zonder te veel druk uit te oefenen

Veeg met het licht vochtige doekje voorzichtig over de vlekken of vingerafdrukken, zonder te veel druk uit te oefenen. Herhaal dit indien nodig totdat de vlekken zijn verdwenen. 

Vergeet niet om te veel druk te vermijden om schade aan het scherm te voorkomen. Als je op zoek bent naar een nieuwe monitor, bekijk dan ons artikel over monitoren met hdmi voor meer informatie.

Droog je scherm af met een droog microvezeldoekje

Na het schoonmaken, pak je een droog microvezeldoekje erbij. 😊 Zachtjes wrijf je het scherm droog, zonder te veel druk uit te oefenen. Beweeg het doekje in horizontale of verticale richting, om strepen te voorkomen. 

Het is belangrijk om het scherm volledig droog te maken, zodat er geen vocht achterblijft. Vocht kan namelijk schade aanrichten aan je scherm of interne elektronica.

Controleer het scherm op strepen en vegen

Wanneer je scherm droog is, neem je even de tijd om het te inspecteren op strepen en vegen. Kijk goed naar het scherm onder verschillende hoeken en lichtomstandigheden. 

Zie je nog strepen of vegen? Geen zorgen! Gebruik het droge microvezeldoekje om deze voorzichtig weg te vegen. Wie weet ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een monitor met speakers, dan wil je natuurlijk ook dat die er spic en span uitziet!

Extra tips voor het schoonmaken van laptopschermen en andere beeldschermen

Laptopschermen, Mac-schermen en andere soorten schermen kunnen soms een iets andere aanpak vereisen. Zeker bij gevoelige schermen, zoals OLED-schermen, is voorzichtigheid geboden.

Hoe maak je een Mac- of laptopscherm schoon?

Het schoonmaken van Mac- en laptopschermen verloopt grotendeels op dezelfde manier als het schoonmaken van een computerscherm. Wel is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met druk uitoefenen op het scherm, aangezien laptopschermen vaak dunner zijn dan computerschermen. 

Ook bij Mac-schermen is het aan te raden om Apple's aanbevolen reinigingsmiddelen te gebruiken.

Het schoonmaken van OLED-schermen en andere gevoelige schermen

OLED-schermen en andere gevoelige schermen verdienen extra zorg, omdat ze kwetsbaarder zijn voor beschadigingen. Vermijd het gebruik van alcohol of ammoniak, en kies voor een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor dit type schermen. 

Wees extra voorzichtig met druk uitoefenen en zorg ervoor dat je scherm goed droog is na het schoonmaken.

Voorkom toekomstige vlekken en houd je computerscherm langer schoon

Om je scherm langer schoon te houden, zijn er enkele tips die je kunt toepassen.

Plaats je computer op een stofvrije plek

Het is belangrijk om je computer op een stofvrije plek te plaatsen, omdat stof zich snel kan ophopen op je scherm en in je computer. Zoek een plek met minimale blootstelling aan stof, bijvoorbeeld ver van ramen en ventilatieopeningen. Je kunt ook regelmatig stof afnemen in de omgeving van je computer, om ophoping te voorkomen.

Maak je scherm regelmatig schoon voor het beste resultaat

Het is aan te raden om je computerscherm eens in de paar weken schoon te maken, afhankelijk van hoe snel stof en vlekken zich ophopen. Regelmatige reiniging draagt bij aan een betere beeldkwaliteit en levensduur van het scherm. Zo blijft je scherm er fris en helder uitzien, en kan jij genieten van een optimale kijkervaring!️ ✨

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je computerscherm is belangrijk voor zowel hygiëne als een optimale kijkervaring. Met de juiste materialen en reinigingsmiddelen, zoals microvezeldoekjes en milde oplossingen zonder alcohol of ammoniak, kun je jouw scherm op een veilige en effectieve manier reinigen. 

En vergeet niet: het draait allemaal om een zachte aanraking en het vermijden van te veel druk op je scherm. Met deze tips blijft je computerscherm zo goed als nieuw en geniet je nog lang van een kristalheldere kijkervaring. Veel succes en tot ziens op onze website voor nog meer handige artikelen!