Bestenu

Welke Bluetooth Versies zijn er?

Wat is Bluetooth? Welke versies zijn er en hoe gebruik je het? Lees het hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Welke Bluetooth Versies zijn er?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ah, Bluetooth! Deze handige draadloze communicatietechnologie heeft ons bevrijd van het doolhof van kabels en ons leven zoveel eenvoudiger gemaakt. 

In dit artikel nemen we een duik in de verschillende versies van Bluetooth en hun respectievelijke functionaliteiten en specificaties. Laten we beginnen en onze apparaten probleemloos koppelen!

Bluetooth 1.x

De allereerste versie van Bluetooth was revolutionair voor zijn tijd, maar mist de snelheid en efficiëntie van latere versies. Het biedt echter basisfunctionaliteiten voor draadloze communicatie tussen apparaten.

Bluetooth 2.x

Bluetooth 2.0, geïntroduceerd in 2004, was een grote verbetering ten opzichte van de vorige versie. Met de introductie van Enhanced Data Rate (EDR) kon Bluetooth 2.0 gegevensoverdrachtssnelheden bereiken tot 3 Mbps. Bluetooth 2.1, uitgebracht in 2007, bracht verdere verbeteringen in beveiliging en gebruiksgemak.

Bluetooth 3.0 + HS

In 2009 kwam Bluetooth 3.0 op de markt, met een nog hogere gegevensoverdrachtsnelheid van maximaal 24 Mbps, dankzij de High-Speed (HS) functie. Deze snelheidsboost werd mogelijk gemaakt door het gebruik van de 802.11-technologie, die ook wordt gebruikt in Wi-Fi-netwerken.

Bluetooth 4.x

Bluetooth 4.0, gelanceerd in 2010, introduceerde Bluetooth Low Energy (BLE) of Bluetooth Smart. Deze energiezuinige versie was speciaal ontworpen voor apparaten met een laag stroomverbruik, zoals wearables en slimme sensoren. Bluetooth 4.1 en 4.2 brachten verdere verbeteringen aan in stabiliteit, snelheid en veiligheid.

Bluetooth 5.x

Bluetooth 5.0, onthuld in 2016, was een enorme stap voorwaarts. Het biedt een verdubbeling van de snelheid (2 Mbps) en een verviervoudiging van het bereik (tot 240 meter) in vergelijking met Bluetooth 4.2. 

Bovendien is het datatransmissievolume acht keer groter. Bluetooth 5.1 en 5.2 hebben de nauwkeurigheid van locatiebepaling en audiokwaliteit verder verbeterd. Ideaal voor bijvoorbeeld speakers.

In een notendop

Hier is een kort overzicht van de verschillende Bluetooth-versies en hun belangrijkste kenmerken:

 1. Bluetooth 1.x: Eerste versie, basisfunctionaliteiten.
 2. Bluetooth 2.x: Verhoogde snelheid (tot 3 Mbps) en verbeterde beveiliging.
 3. Bluetooth 3.0 + HS: Snelheid tot 24 Mbps met High-Speed-functie.
 4. Bluetooth 4.x: Introductie van Bluetooth Low Energy (BLE) en verdere verbeteringen.
 5. Bluetooth 5.x: Verhoogde snelheid, bereik en datatransmissievolume.

Met elke nieuwe versie is Bluetooth blijven evolueren en verbeteren, waardoor we kunnen genieten van snellere, veiligere en efficiëntere draadloze communicatie tussen apparaten. 

Van het verbinden van onze smartphones met draadloze koptelefoons tot het bedienen van slimme apparaten in huis, Bluetooth heeft ons leven gemakkelijker en handiger gemaakt.

Welke Bluetooth-versie heb ik?

Om erachter te komen welke Bluetooth-versie je apparaat ondersteunt, kun je de volgende stappen volgen:

Voor smartphones en tablets:

Android:

 1. Open de "Instellingen" app op je Android-apparaat.
 2. Scroll naar beneden en tik op "Over de telefoon" of "Over het apparaat".
 3. Zoek naar "Software-informatie" en tik erop (dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van je apparaat).
 4. Zoek in de lijst met informatie naar "Bluetooth-versie". Hier wordt de ondersteunde Bluetooth-versie van je apparaat weergegeven.

iOS (iPhone, iPad)

Op iOS-apparaten is het niet mogelijk om de exacte Bluetooth-versie direct via de instellingen te achterhalen. Echter, je kunt de ondersteunde Bluetooth-versie vinden door het model van je iPhone of iPad op te zoeken in de officiële Apple-specificaties. 

Een andere manier is door te zoeken naar online bronnen die informatie geven over de Bluetooth-versie voor verschillende iPhone- of iPad-modellen.

Voor computers (Windows)

 1. Druk op de Windows-toets + R op je toetsenbord om het "Uitvoeren"-venster te openen.
 2. Typ "devmgmt.msc" en druk op Enter om de "Apparaatbeheer" te openen.
 3. Zoek naar de categorie "Bluetooth" en klik op het pijltje om de lijst met Bluetooth-apparaten uit te vouwen.
 4. Klik met de rechtermuisknop op je Bluetooth-adapter en selecteer "Eigenschappen".
 5. Ga naar het tabblad "Geavanceerd" en zoek naar de "LMP-versie" (Link Manager Protocol). Dit nummer kan worden omgezet naar de overeenkomstige Bluetooth-versie met behulp van online conversietabellen.

Voor computers (Mac):

 1. Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm.
 2. Selecteer "Over deze Mac".
 3. Klik op "Systeemoverzicht".
 4. Zoek in de linkerkolom naar "Hardware" en klik op "Bluetooth".
 5. Zoek in de rechterkolom naar de "LMP-versie" (Link Manager Protocol). Dit nummer kan worden omgezet naar de overeenkomstige Bluetooth-versie met behulp van online conversietabellen.

Voor andere apparaten, zoals Bluetooth-koptelefoons, luidsprekers of wearables, kun je de handleiding of de officiële specificaties van de fabrikant raadplegen om de ondersteunde Bluetooth-versie te vinden. Het kan ook vermeld staan op de verpakking van het product of op een sticker op het apparaat zelf.

Toekomstige Bluetooth-ontwikkelingen

Het is belangrijk op te merken dat de ontwikkeling van Bluetooth-technologie niet stopt bij versie 5.x. De Bluetooth Special Interest Group (SIG) blijft werken aan nieuwe versies en functies die de prestaties en mogelijkheden van Bluetooth verder zullen verbeteren. 

Dit omvat mogelijk snellere gegevensoverdrachtssnelheden, verbeterde energie-efficiëntie en nieuwe toepassingen voor het Internet der Dingen (IoT) en andere opkomende technologieën.

Als je Bluetooth-apparaten aanschaft, is het aan te raden om te controleren welke versie van Bluetooth ze ondersteunen. De nieuwere versies zijn meestal compatibel met oudere versies, maar om optimaal te profiteren van de verbeterde functies, is het belangrijk om apparaten te kiezen die dezelfde Bluetooth-versie ondersteunen.

Conclusie

Door de jaren heen heeft Bluetooth zich ontwikkeld tot een essentiële draadloze communicatietechnologie. Van de eerste versie met beperkte snelheid en bereik tot de huidige versie 5.x met verbeterde snelheden, energie-efficiëntie en bereik, Bluetooth is een blijvende kracht in de wereld van draadloze communicatie. 

We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomstige ontwikkelingen ons zullen brengen en hoe Bluetooth ons leven nog gemakkelijker en leuker zal maken! Bedankt voor het lezen.