Bestenu

De Airfryer Schoonmaken? Dat Moet Zo!

De airfryer schoonmaken is verre van het leukste klusje, dus met dit stappenplan ben je er zo snel mogelijk weer van af.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
De Airfryer Schoonmaken? Dat Moet Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De airfryer is ideaal om je favoriete snacks in te frituren, maar dan op een gezondere manier. Feit is dat je minder olie gebruikt in de airfryer, maar vaak is het niet geheel vetvrij, waardoor je zelfs de beste airfryertoch regelmatig schoon moet maken.

Het is minder werk dan het schoonmaken van een traditionele frituurpan, maar je moet wel even weten hoe je deze klus het beste doet. Hieronder heb ik een aantal handige tips voor je op een rij gezet, waardoor je airfryer binnen no-time weer helemaal schoon is!

Dit heb je nodig om je airfryer schoon te maken

Voordat je begint, leg je alles wat je nodig hebt, klaar. Op deze manier heb je netjes alles bij elkaar en hoef je niet te gaan zoeken terwijl je bezig bent. Dit voorkomt een hoop frustratie. Maak je geen zorgen, de meeste dingen op het lijstje heb je vast al in huis.

  • Je vieze airfryer 
  • Een sponsje 🧽
  • Een oude handdoek
  • Een microvezeldoek
  • Een schoonmaakmiddel: natuurazijn en citroensap zijn prima huismiddeltjes, maar wil je iets sterkers gebruiken, dan zijn er speciale airfryerreinigers verkrijgbaar. Vaatwasmiddel ontvet ook prima. 

Een airfryer bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal op een andere manier schoongemaakt worden. Ik doe de minst leuke klussen het liefste eerst, zodat ik er vanaf ben. Je hoeft echter de volgorde van het onderstaande stappenplan niet per se aan te houden. Zo maak je bijvoorbeeld eerst de buitenkant schoon en daarna pas de binnenpan.

Stap 1: Binnenpan en de frituurmand schoonmaken

Voor de meeste mensen is dit het minst favoriete klusje. Deze onderdelen worden het snelste vies: hier gebeurt al het bakken en vind je het meeste vet. Is je airfryer enorm vies? Zet hem dan even aan. Hierdoor smelt het vet en komt het los.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de airfryer volledig afgekoeld moet zijn voordat je aan de slag gaat. Laat het mandje een half uurtje weken in heet water met afwasmiddel of reinigingsmiddel voor de airfryer.

Na het weken gebruik je de zachte kant van je sponsje om het vet eraf te poetsen. Wanneer de onderdelen vetvrij zijn laat je ze drogen op een schone handdoek. Plaats natte onderdelen nooit terug in het apparaat!

Stap 2: Het verwarmingselement schoonmaken

Hoewel je het verwarmingselement niet direct gebruikt om eten op te bereiden, wordt dit element toch vies. Er vallen wel eens kruimels op, of soms misschien een druppel vet. Het is daarom belangrijk om ook het verwarmingselement regelmatig schoon te maken. Hiermee voorkom je sterke geuren.

Dompel het verwarmingselement nooit onder in water. Doe je dit, dan beschadig je het element onherstelbaar. Maak je spons nat en knijp hem uit. Gebruik een beetje reinigingsmiddel en maak het verwarmingselement voorzichtig schoon. 

Gebruik niet de schurende kant van de spons, maar de zachte kant.  Wanneer het verwarmingselement schoon is, droog je het met een zachte doek. Plaats het pas terug wanneer het volledig droog is. 

 

Stap 3: De buitenkant van de airfryer schoonmaken

Ook de buitenkant van je airfryer wordt vies. Denk aan vetspetters, etensresten en zelfs als je voorzichtig bent, zitten er waarschijnlijk vingerafdrukken op het apparaat. Gebruik een beetje reinigingsmiddel op een vochtige spons en maak de buitenkant schoon. 

Zorg ervoor dat je de zachte kant gebruikt: met de schuurkant maak je krassen en dat wil je voorkomen. Wrijf de buitenkant droog met een zachte doek en je bent klaar!

Plaats alle onderdelen terug, maar dubbelcheck of ze droog zijn. Wanneer je alles teruggeplaatst hebt, maak je weer de lekkerste snacks! Denk aan frikandellen, frietjes, maar je maakt er de lekkerste cheesecake mee. Klaar is Kees!

Conclusie

Nu hoort je airfryer brandschoon te zijn! Ik hoop van wel, want je kunt je voorstellen dat een schone, goed onderhouden airfryer waarschijnlijk langer meegaat dan eentje waar het vet van af druipt!