Bestenu

De 4 Belangrijkste Keuzes die Je Moet Maken als Je een Website Opzet

Een website maken is een ontzettend leuke taak – je kunt je fantasie een beetje erop los laten, en een geweldige gebruikservaring opzetten voor de toekomstige bezoekers. Maar wat zijn de belangrijkste keuzes die hieraan vooraf gaan?

Geschreven door:
De 4 Belangrijkste Keuzes die Je Moet Maken als Je een Website Opzet

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

In de digitale wereld van vandaag is een website essentieel als je jezelf op de kaart wilt zetten, of je nu een bedrijf runt, een blog wilt starten of je werk wilt tentoonstellen. Zelf een hele website lijkt echter al snel een intimiderende taak, vooral als je niet technisch onderlegd bent. 

Er zijn gelukkig betrouwbare bedrijven die je helpen bij dit proces. De overvloed aan beschikbare diensten maakt je keuze hiertussen echter niet makkelijker. Laat me daarom als iemand die al jaren met verschillende hostingbedrijven, webdesigners en andere ‘web-professionals’ werkt je de vier belangrijkste tips meegeven.

De juiste domeinhost kiezen

In de eerste plaats is het van groot belang om te letten op de domeinhost – de dienst die je website van zijn ‘naam’ voorziet. Een domeinnaam registreren doe je niet zomaar bij de eerste de beste partij. Je wilt er zeker van zijn dat het bedrijf betrouwbaar is. Ga dit na door reviews en klantbeoordelingen van je beoogde domeinhost te bekijken. 

Tevens wil je de keuze uit vele domeinnamen hebben, want zo weet je zeker dat je de domeinnaam kunt kiezen waar je voorkeur naar uitgaat.

Tenslotte raad ik je persoonlijk aan een extensie als .nl,.com of .net te kiezen, dus let ook op of een aanbieder dit soort domeinnamen beschikbaar heeft. Deze vallen onder de populairste zogeheten domeinnaamextensies, wat je online zichtbaarheid alleen maar ten goede komt. 🔍

E-commerceplatforms voor de webshopeigenaren

Als je een webwinkel wilt opzetten, is een betrouwbaar e-commerceplatform kiezen cruciaal. Er zijn verschillende platforms beschikbaar die elk hun voor- en nadelen kennen. Zoek naar een platform dat een veilige en gebruiksvriendelijke interface biedt, een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden heeft en een goede klantenservice biedt.

Dit soort informatie vind je vooral terug in reviews en klantenbeoordelingen. Vooral video’s over eventueel beoogde platforms zijn erg nuttig, omdat je daarin direct ziet hoe deze platforms presteren op het gebied van gebruiksvriendelijk.

Een betrouwbaar platform neemt ook de nodige maatregelen om je website te beschermen tegen cyberaanvallen en om de privacy van je klantgegevens te waarborgen. De veiligste platforms bieden tenminste de volgende zaken aan:

  • de laatste en sterkste dataversleutelingsmethoden (ook HTTPS en SSL-certificaten);
  • risicomanagement voor verkopers door een derde partij;
  • bescherming voor kopers ('cardholder data protection');
  • regelmatige netwerkmonitoring en -tests;
  • en bewezen, uitgebreide veiligheidstests tijdens het programmeren van het e-commerceplatform.

Kies een webdesigner die bij je merkidentiteit past

Het kiezen van de juiste webdesigner is net zo belangrijk als het kiezen van een domeinhost of e-commerceplatform!

Een goede webdesigner is in staat om een aantrekkelijke en functionele website te creëren die aansluit op je merkidentiteit en de behoeften van je klanten. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een webdesigner die ervaring heeft in je branche en een goed begrip heeft van de nieuwste webdesigntrends en -technologieën.

Idealiter heeft je beoogde webdesigner ook een portfolio van succesvolle projecten die je kunt bekijken, al is dat bij de nieuweren in de industrie soms niet het geval. Daarnaast moet de webdesigner ook in staat zijn om je website te optimaliseren voor zoekmachines en mobiele apparaten.

Gezien het aantal eisen dat hierbij komt kijken, raad ik je ten zeerste aan om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten, de levertermijn en feedback. Ik kan je nu al zeggen dat dit mij en mijn vroeger werkgevers al vaak een weelde aan kopzorgen heeft bespaard.

Een CMS kiezen: het kloppend hart van je website

Het kiezen van het juiste CMS (content management system) is essentieel voor het beheren, bewerken en publiceren van content op je website.

Voor het geval je niet bekend bent met dit begrip: een CMS is een softwaretoepassing waarmee je een website bouwt en beheert zonder deze vanaf begin af aan te hoeven coderen – of überhaupt te kunnen coderen. WordPress is hier een ontzettend populair voorbeeld van.

Er zijn veel goede CMS-platforms die elk hun eigen reeks functionaliteiten bieden. Een goed CMS-platform moet op zijn minst intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor mensen zonder technische kennis.

Idealiter is het ook flexibel aan te passen aan je specifieke behoeften, en schaalbaar, zodat het mee kan groeien met je bedrijf. Bovendien moet ook dit platform sterke beveiligingsmaatregelen implementeren om je website te beschermen tegen mogelijke cyberdreigingen.

Conclusie

Weet je nog om welke vier cruciale beslismomenten het ging? Het kiezen van een domeinhost, een e-commerceplatform (indien van toepassing), een webdesigner, en … een CMS!

Hopelijk ben je met deze tips al een eind op weg naar het opzetten van je website. Heb je nog suggesties? Laat het ons vooral weten! 😊