Wat is DAB+ radio?

ELEKTRONICA

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 04/08/2020


DAB is een afkorting die staat voor Digital Audio Broadcasting. Dit is een Europees systeem dat sinds 1993 digitale radio uitzending mogelijk maakt. DAB+ is de upgrade versie van DAB en heeft veel verbeteringen ten opzichte van de originele versie.

Autoradio in het donker

Wat is DAB+ radio en wat zijn de voordelen?

Van AM en FM naar DAB en DAB+ … vind je het verwarrend? Die afkortingen zeggen niet direct veel, maar er schuilt meer achter. DAB+ radio is namelijk de moeite waard om je in te verdiepen! Wat is DAB+ radio en heb je er eigenlijk aan? We vertellen je er alles over in deze blog.

DAB+ radio, wat is dat precies?

DAB+ radio zorgt ervoor dat de klassieke radio die je gewend bent met de tijd meegaat! DAB is een afkorting die Digital Audio Broadcasting betekent. Het plusje plusje is er niet bij de eerste versie, maar bij de upgrade bij gekomen. Zo is DAB+ ontstaan!

DAB is dan ook een Europees systeem dat in 1993 is ontstaan en sindsdien gedigitaliseerde radio uitzending mogelijk maakt. Het signaal is door heel Europa en zelfs verder te ontvangen en botst niet met andere signalen. Dat betekent geen stoorzenders en dus een heldere ontvangst. Dat is niet het enige, want dit moderne radiosysteem biedt nog veel meer voordelen.

Iphone en Google speaker

De voordelen van DAB+ radio

DAB+ radio heeft dus geen last van andere signalen of invloeden. Wanneer je luistert heb je geen last van gekraak, ruis of andere geluiden die aan de kwaliteit af doen. De helderheid van het geluid dat DAB+ biedt wordt dan ook wel vergeleken met de geluidskwaliteit van een CD. Dat klinkt goed!

Nog een voordeel van DAB+ radio is het gebruiksgemak. Radiofrequenties onthouden zit er niet meer bij, want de DAB+ ontvanger doet het werk voor je. Die scant alle zenders en maakt een alfabetisch overzicht op je ontvanger. Je krijgt zelfs extra informatie op het digitale scherm te zien! Het enige wat jij doet is je favoriete zender kiezen.

Ook het kostenplaatje van de DAB+ radio is gunstig, want die is er bijna helemaal niet! Je hebt geen abonnementskosten en hoeft niet voor het signaal te betalen. De enige kosten die je hebt zijn voor de aanschaf van een radio of apparaat dat DAB+ kan ontvangen. Dat zit namelijk niet automatisch in moderne apparaten ingebouwd.

Hoe ontvang je DAB+ radio?

Om DAB+ radio te ontvangen heb je dus een speciale ontvanger van het signaal nodig. Om in huis te beluisteren kies je een music system en voor in de auto zijn er speciale DAB+ autoradio’s!

Thuis DAB+ radio luisteren

Je luistert thuis naar DAB+ met een digitale radio. Deze apparaten zien er eigenlijk uit als moderne varianten van een radio en hebben een digitaal scherm. Kies je voor een digitale radio in huis? Dan heb je niet alleen helder geluid en overzichtelijke zenders, maar ook extra informatie over de muziek die je luistert en nieuws, zoals filemeldingen en sportuitslagen.

Rijdende auto met autoradio aan

DAB+ radio in de auto

Ook aan de automobilisten is gedacht met speciale DAB+ autoradio’s! Let er wel op dat je behalve de radio zelf ook altijd een DAB+ antenne nodig hebt om het signaal te ontvangen. Meestal wordt deze antenne meegeleverd, maar voor de zekerheid is het altijd goed om dat even te controleren.

Vervolgens geniet je in de auto van heerlijke, heldere geluidskwaliteit! Net als bij de digitale radio voor in huis krijg je op je DAB+autoradio display informatie te zien over de muziek die je luistert, filemeldingen, nieuws, weer en meer.

Conclusie

DAB+ radio is dus eigenlijk gewoon radio die met de tijd meegaat! Je geniet van helder geluid, overzichtelijk gebruik en meer extra’s op het display. Je hebt er een digitale radio voor nodig, maar dan ben je ook voor lange tijd volledig voorzien van DAB+.