Kalk verwijderen: de voordelen, het belang en methoden om dit te doen

SCHOONMAKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/20/2019


gaat gebruiken. Elektrische apparatuur dat op bepaalde plekken met slechts 1 millimeter (!) kalkaanslag bedekt is, verbruikt liefst tien procent meer energie dan een kalkvrij apparaat. Dit komt omdat het water minder goed rondloopt en er door de kalkaanslag meer weerstand is.

De voordelen van het weghalen van kalkaanslag

Kalkaanslag voorkomen is natuurlijk het beste dat je kunt doen om problemen te voorkomen. Kalkaanslag weghalen zorgt voor apparaten die langer meegaan, kleding die minder snel slijt en een aanzienlijk lager energieverbruik van apparatuur, tot wel tien procent. Hieronder gaan we nog verder in op enkele andere voordelen die het weghalen of - preventief - voorkomen van kalkaanslag heeft.

Hoe voorkom je aanslag van kalk?

Is er al kalk aanwezig, dan is het noodzakelijk om het kalk verwijderen te laten of dit zelf te doen. De belangrijkste tip om kalkaanslag te voorkomen, is om een waterontharder of waterverzachter te gebruiken. Een waterontharder is een soort waterreservoir waarin bolletjes hars zitten. Dit apparaatje wordt geplaatst nabij de watermeter. Het water stroomt door het reservoir heen, waarna door zogenoemde ionenuitwisseling de calcium- en magnesiumdeeltjes uit heet water gefilterd worden. Deze worden omgezet in natrium-ionen, zodat zich minder kalk ontwikkelt en het water het water zachter wordt.

Een waterverzachter gebruiken heeft enkele interessante pluspunten, namelijk:

  • Het poetsen en schrobben van kranen, slangen, en douchekoppen is niet meer nodig. Dat scheelt natuurlijk een hoop energie en moeite.
  • Jouw badcrèmes en shampoos doen het beter, waardoor je minder schuim nodig hebt. Zachter water zorgt namelijk voor meer schuim dan hard water.
  • Het wasgoed blijft langer goed, want kalk heeft een slijtend effect.
  • De wasmachine, douche en andere apparaten (denk aan een droger of vaatwasser) verbruiken tot wel 10 procent minder energie. Je gaat dus lekker besparen op de energiekosten. Daarbij verlengt een waterontharder de levensduur van jouw elektrische apparatuur.
  • Een ontkalker gebruiker is uiteindelijk beter voor je haar en huid. Zacht water is dus letterlijk zachter voor je lichaam!

Hand met spuitfles

Methoden om aanslag van kalk effectief te verwijderen

Is het kwaad al geschied en wil je bestaande kalkaanslag verwijderen? Dan zijn er enkele handige manieren om dit zelf te doen. Kalkaanslag te lijf gaan met azijn is een beproefd en werkzaam middel om bestaande kalk te verwijderen. Wil je bijvoorbeeld kalk van de douchekop verwijderen, dan kun je een theedoek in azijn baden en die rond de douchekop wikkelen. Laat dit een tijdje inweken en de kalk raakt vanzelf los. Dit is één van de vele manieren om azijn te gebruiken voor schoonmaken.

Een tweede mogelijkheid om kalk te elimineren is gebruik te maken van andere natuurlijke middelen. Goede en werkzame opties is bijvoorbeeld karnemelk gebruiken. Deze bijt de kalk snel weg. Ook kun je gebruikmaken van een doek die je in citroensap wikkelt. Met name glazen kun je met citroensap goed schoon krijgen. Let echter hier wel op: wil je betonnen materiaal of stenen van kalk ontdoen, gebruik dan een andere methodiek: veeg de kalk er voorzichtig af met een schuursponsje. Doe je dit niet, dan kan het materiaal beschadigen. En dat is natuurlijk iets wat je niet wilt.

Een derde optie om ontkalken slim aan te pakken, is het toepassen van een professionele ontkalker voor water. Dit zijn speciaal gemaakte ontkalkmiddelen voor bijvoorbeeld koffiezetapparaten, afwasmachines of wasdrogers, die de apparatuur en/of leidingen van binnenuit reinigen zonder schade toe te brengen.

Ten slotte nog een tip voor het schoonmaken van natuursteen, marmer, beton en andere stenen materialen. Dit kun je doen met onthard water dat afkomstig is uit de waterontharder. Maar ook kun je gebruikmaken van een sponsje om de kalk er voorzichtig af te schuren.

Een totaaloplossing die voor iedereen prettig is

Al met al is de conclusie duidelijk: wil je thuis of in jouw bedrijf het water ontharden en/of kalkaanslag (al dan niet preventief) verwijderen, dan zijn er tal van mogelijkheden om dat op een slimme en effectieve manier aan te pakken. Succes met het ontkalken van jouw water en realiseer je dat veel partijen voordeel hebben van water zonder kalk: jij als gebruiker van elektrische apparaten, omdat deze langer meegaan. Maar ook het milieu en klimaat varen wel bij goed, zacht en ontkalkt water, omdat er dan minder energie verspild wordt. Mooi toch, zo'n totaaloplossing die voor iedereen goed en prettig is?