Bestenu

Hoe Werkt een Percolator? Een Complete Gids

Hoe werkt een percolator? Retro koffie zetten was nog nooit zo leuk en je leest er hier meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe Werkt een Percolator? Een Complete Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

In de jaren 50 was het heel gewoon om met een percolator koffie te zetten. Sommige mensen gebruiken nog steeds een koffiezetapparaat, maar de percolator is terug van weggeweest. Erg gezellig dat gepruttel, maar hoe werkt een percolator nou precies?

De term percolator

Het woord percolator komt van het werkwoord percoleren. Dat is het sijpelen van vocht (dus in dit geval water) door een kleine opening of poreuze substantie. Eigenlijk is een percolator dus een filtersysteem.

Waaruit bestaat een percolator

Een percolator heeft vijf onderdelen: een waterreservoir, een filter waar je gemalen koffie in doet, een filterplaatje met een rubberen filterring en een kan waar de koffie in terecht komt.

De werking van een percolator

Het water zit in het onderste gedeelte van de percolator, het waterreservoir. Door een warmtebron, meestal je gasfornuis, wordt het water langzaam verwarmd. 

Als het water bijna kookt, wordt het door het buisje in het midden van de kan omhoog gestuwd. Het passeert daarbij het filter met gemalen koffie en eindigt in de koffiekan. 

Door dit systeem worden de smaak en het aroma van de filterkoffie mee genomen. 

Past een percolator bij jou?

Zoals gezegd moet je met een percolator niet snel even koffie willen zetten, zoals je gewend bent met bijvoorbeeld je koffiepadmachine. Je zet het proces in gang en gaat terug naar je bezoek of je neemt de krant weer ter hand. 

Na een aantal minuten loop je weer de keuken in en is de percolator zijn proces aan het afronden. Reken voor zes koppen koffie op ongeveer acht minuten

Maar dan heb je dus ook echt vers gezette koffie. Heb je nog steeds interesse? We leggen je graag stap voor stap uit hoe jij met je percolator koffie zet.

Stap 1: Het vullen van het waterreservoir

Vul het onderste deel van de percolator met water. In de meeste gevallen doe je dat tot het veiligheidsventiel (nooit daarboven). Hoeveel water dat is, hangt af van de grootte van jouw percolator en het aantal koppen koffie je wil zetten. 

Let op: het aantal kopjes dat de fabrikant aangeeft, betreft de hoeveelheid van een espresso, namelijk 30 milliliter. In de praktijk haal je er dus minder koppen koffie uit.

Stap 2: Het vullen van de filter 

Vervolgens vul je de filter met gemalen koffie, tot aan de rand. Tik een paar keer voorzichtig met het gevulde filter op het aanrechtblad zodat de koffie zich goed verdeelt. 

Strijk daarna de bovenkant glad. Het heeft de voorkeur om versgemalen koffie te gebruiken, dit komt de smaak absoluut ten goede. Het water moet goed door de koffie heen kunnen, anders ontstaat er te veel druk. Dit geeft een bittere smaak aan je koffie. 

Gaat het ventiel stomen, zet de warmtebron dan uit. Als het filter is gevuld met koffie, zet je deze weer aan.

Stap 3: De percolator op de warmtebron plaatsen

Zet nu de percolator helemaal in elkaar en zet deze op de warmtebron. Een gasfornuis werkt prima, maar zet het vuur niet te hoog. Aluminium percolators mogen ook alleen op gas worden gebruikt. Exemplaren van rvs ook op alle andere warmtebronnen. 

Een rvs percolator inductie werkt dus ook op inductie. Zorg ervoor dat de vlam alleen onder de percolator brandt. Ik raad aan om zeker de eerste keren in de buurt te blijven en het geheel goed in de gaten te houden.

Dat kan prima omdat je het deksel kan openen tijdens het proces. Is jouw percolator te klein voor de kleinste gaspit? Gebruik dan een vlamverdeler.

Stap 4: Het doorsijpelen van de koffie

Dan begint het proces van doorsijpelen, dat bestaat uit drie fases. Eerst komt waterdamp door het holle buisje omhoog. Dan zie je kleine koffiebelletjes en begint de percolator zachtjes te pruttelen. Vervolgens komt de koffie omhoog en loopt (en spettert) omlaag in de kan. 

Tot slot zie je opnieuw koffiebelletjes: het teken dat jouw koffie klaar is. Zodra er geen koffie meer in de kan loopt en er geen koffiebelletjes meer pruttelen, haal je de percolator van het vuur. Het proces van echt verse koffie zetten is klaar!

Stap 5: Het uitschenken van de koffie

Het is zover: je mag de koffie gaan uitschenken. Een waarschuwing vooraf: omdat dit proces werkt met behulp van stoomdruk wordt de percolator heet. 

Gebruik een theedoek (of een ovenhandschoen) als je deze vast pakt. Je kan de koffie inschenken rechtstreeks vanuit de percolator of hem eerst overschenken in een andere koffiekan. Dat laatste is zeker aan te bevelen als je niet alle koffie meteen uitschenkt. 

In de percolator wordt de koffie door de hoge temperatuur al snel bitter. Niet schrikken van de wat troebele uitstraling van jouw koffie, dat komt door het proces.

Stap 6: Jouw percolatorkoffie drinken

Het is zover: je gaat van je vers gezette percolatorkoffie genieten. Geniet vooral ook van de geur van echt verse koffie. Wanneer ik gasten over de vloer heb, waarderen ze de geur van de koffie enorm. 

Om die reden is percolatorkoffie bijvoorbeeld ook een smaakvolle afsluiting van een gezellig diner.

Stap 7: Het schoonmaken van de percolator

Gelukkig is het schoonmaken van de percolator makkelijk. Uiteraard doe je dat pas als hij genoeg is afgekoeld. Je draait de bovenkant los, haalt het filter eruit en spoelt dat af onder de kraan. 

De filtering en het filterplaatje maak je af en toe goed schoon. Maak de percolator schoon met een afwasborstel en heet water, zonder sop. Als alle koffieresten weg zijn, is hij weer klaar voor een volgende sessie van heerlijke, verse koffie zetten. Je percolator mag in geen geval in de vaatwasser.

Waarom een percolator kopen?

De voordelen van een percolator zijn:

  • Mindful koffie zetten (neem je tijd)
  • Echt verse koffie, zeker als hij net gemalen is
  • Gezellig gepruttel terwijl je wacht
  • Nog meer geur van echte koffie. Onderzoek toont aan dat dit zelfs invloed heeft op je humeur!
  • Snel en makkelijk schoon te maken
  • Makkelijk mee op reis te nemen, zeker de kleinste uitvoeringen

Wil je zelf een percolator kopen? Wij hebben de beste percolators op een rijtje gezet.

De percolator versus andere koffiezetmethoden

Wat belangrijk is om te weten, is dat elke methode zijn eigen unieke smaak en karakteristiek heeft. De percolator staat bekend om zijnrobuuste en volle smaak

De French Press staat bekend om een sterke en rijke koffiesmaak, maar mist de verfijning en helderheid die een percolator kan bieden. Ook is het schoonmaken van een French Press vaak een lastige klus.

Dan hebben we natuurlijk de espressomachine. Deze zet een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie. De smaak is intens en de textuur romig. Espressomachines verschillen in prijs en zijn soms lastig te bedienen. 

Waarom kiezen voor een percolator? Simpel. Het biedt een middenweg tussen de eenvoud van een French Press en de complexiteit van een espresso machine. Bovendien is de percolator een duurzaam en betrouwbaar apparaat dat generaties lang meegaat.

Percolator uitleg: veelgestelde vragen

Hier zijn de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de percolator.

Hoe werkt een percolator?

Een percolator werkt op een vrij eenvoudige manier. Het bestaat uit een pot met daarin een klein compartiment voor de koffie en een buis die naar de bodem van de pot loopt. 

Als je het water in de pot verhit, stijgt het door de buis omhoog en sproeit het over de koffie. Herhaal dit proces totdat de koffie de gewenste sterkte heeft bereikt.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een percolator?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een percolator. Ten eerste, het is een zeer betaalbare methode voor het zetten van koffie. Ten tweede, het produceert een consistent smaakvol resultaat. Ten derde, het is eenvoudig in gebruik en onderhoud. 

Zijn er nadelen aan het gebruik van een percolator?

Zoals bij elke methode, zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van een percolator. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat de koffie uit een percolator te sterk of bitter is. Dit is echter eenvoudig op te lossen door de brouwtijd te verkorten of de hoeveelheid koffie te verminderen. 

Conclusie

We hebben het over de unieke kenmerken van de percolator gehad, over zijn werking en hoe het zich verhoudt tot andere methoden van koffiezetten. Als je op zoek bent naar een manier om een krachtige, rijke en traditionele kop koffie te maken, dan is de percolator ideaal voor jou. Bedankt voor het lezen!