Hoe werkt een percolator

KOFFIE

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/20/2019


Hoe werkt een percolator

In de jaren 50 was het heel gewoon om met een percolator koffie te zetten. Maar ook op het gebied van koffieapparatuur is er de afgelopen decennia veel veranderd. Sommige mensen gebruiken nog steeds een koffiezetapparaat, maar steeds meer mensen hebben alleen nog (of ook) een koffiemachine die werkt met pads of cups. In deze tijd van retro is ook koffie zetten met een percolator echter weer helemaal terug. Erg gezellig dat gepruttel, maar hoe werkt een percolator nou precies?De term percolator

Het woord percolator komt van het werkwoord percoleren. Dat is het sijpelen van vocht (dus in dit geval water) door een kleine opening of poreuze substantie. Eigenlijk is een percolator dus een filtersysteem.Waaruit bestaat een percolator

Een percolator heeft vijf onderdelen: een waterreservoir, een filter waar je gemalen koffie in doet, een filterplaatje met een rubberen filterring, en een kan waarin de koffie terecht komt.De werking van een percolator

Het water zit in het onderste gedeelte van de percolator, het waterreservoir. Door een warmtebron, meestal je gasfornuis, wordt het water langzaam verwarmd. Als het water bijna kookt, wordt het door het buisje in het midden van de kan omhoog gestuwd. Het passeert daarbij het filter met gemalen koffie en eindigt in de koffiekan. Door dit systeem worden de smaak en het aroma van de filterkoffie mee genomen. Even geduld a.u.b. want dit proces van slow koffie zetten duurt even.Past een percolator bij jou?

Zoals gezegd moet je met een percolator niet snel even koffie willen zetten, zoals je gewend bent met bijvoorbeeld je koffiepadmachine. Je zet het proces in gang en gaat terug naar je bezoek of je neemt de krant weer ter hand. Na een aantal minuten loop je weer de keuken in en is de percolator zijn proces aan het afronden. Reken voor zes koppen koffie op ongeveer acht minuten. Maar dan heb je dus ook echt verse, zonder pad of cup maar met zorg gezette koffie. Heb je nog steeds interesse? We leggen je graag stap voor stap uit hoe jij met je percolator koffie zet.

 1. Het vullen van het waterreservoir

Vul het onderste deel van de percolator met water. In de meeste gevallen doe je dat tot het veiligheidsventiel (nooit daarboven). Hoeveel water dat is, hangt af van de grootte van jouw percolator en het aantal koppen koffie dat je wil zetten. Let op: het aantal kopjes dat de fabrikant aangeeft, betreft de hoeveelheid van een espresso, namelijk 30 milliliter. In de praktijk zal je er dus minder koppen koffie uit halen.


 1. Het vullen van de filter met koffie

Vervolgens vul je de filter met gemalen koffie, tot aan de rand. Tik een paar keer voorzichtig met het gevulde filter op het aanrechtblad zodat de koffie zich goed verdeelt. Strijk daarna de bovenkant glad. Het heeft de voorkeur om versgemalen koffie te gebruiken, dit komt de smaak absoluut ten goede. Het water moet goed door de koffie heen kunnen, anders ontstaat er teveel druk. Dit geeft een bittere smaak aan je koffie. Gaat het ventiel stomen, zet de warmtebron dan uit. Als het filter is gevuld met koffie, zet je deze weer aan.


 1. De percolator op de warmtebron plaatsen

Zet nu de percolator helemaal in elkaar en zet deze op de warmtebron. Een gasfornuis werkt prima maar zet het vuur niet te groot. Aluminium percolators mogen ook alleen op gas worden gebruikt, exemplaren van rvs ook op alle andere warmtebronnen. Een rvs percolator inductie werkt dus ook op inductie. Zorg ervoor dat de vlam alleen onder de percolator brandt. We raden aan om zeker de eerste keren in de buurt te blijven en in de gaten te houden of hij zijn werk goed doet. Dat kan prima omdat je het deksel kan openen tijdens het proces. Is jouw percolator te klein voor de kleinste gaspit? Gebruik dan een vlamverdeler.

percolator

 1. Het doorsijpelen van de koffie

Dan begint het proces van doorsijpelen, dat bestaat uit drie fases. Eerst komt er waterdamp door het holle buisje omhoog. Dan zie je kleine koffiebelletjes en begint de percolator zachtjes te pruttelen. Vervolgens komt de koffie omhoog en loopt (en spettert) omlaag in de kan. Tot slot zie je opnieuw koffiebelletjes, ten teken dat jouw koffie klaar is. Zodra er geen koffie meer in de kan loopt en er geen koffiebelletjes meer pruttelen, haal je de percolator van het vuur. Het proces van echt verse koffie zetten is klaar!


 1. Het uitschenken van de koffie

Het is zover: je mag de koffie gaan uitschenken. Een waarschuwing vooraf: omdat dit proces werkt met behulp van stoomdruk wordt de percolator erg heet. Gebruik dus een theedoek (of een ovenhandschoen) als je hem vast pakt. Je kan de koffie inschenken rechtstreeks vanuit de percolator of hem eerst overschenken in een andere koffiekan. Dat laatste is zeker aan te bevelen als je niet alle koffie meteen uitschenkt. In de percolator wordt de koffie door de hoge temperatuur al snel bitter. Niet schrikken van de wat troebele uitstraling van jouw koffie, dat komt door het proces van met stoomdruk koffie zetten.


 1. Jouw percolatorkoffie drinken

Het is zover: je kunt je vers gezette percolatorkoffie gaan drinken. Geniet vooral ook van de geur van echt verse koffie. Je gasten zullen het waarderen dat je op deze manier koffie voor ze zet. Om die reden is percolatorkoffie bijvoorbeeld ook een smaakvolle afsluiting van een gezellig diner.


 1. Het schoonmaken van de percolator

Gelukkig is het schoonmaken van de percolator erg makkelijk. Uiteraard doe je dat pas als hij genoeg is afgekoeld. Je draait de bovenkant los, haalt het filter eruit en spoelt dat af onder de kraan. De filtering en het filterplaatje hoef je maar af en toe goed schoon te maken. Maak de percolator schoon met een afwasborstel en heet water, zonder sop. Als je er op let dat er geen koffieresten zijn achter gebleven, is hij weer klaar voor een volgende sessie van heerlijke, verse koffie zetten. Je percolator mag in geen geval in de vaatwasser.Waarom een percolator kopen?

Graag zetten we nog even op een rij wat de voordelen zijn van een percolator:

 • mindful koffie zetten (neem je tijd)
 • echt verse koffie, zeker als hij net gemalen is
 • gezellig gepruttel terwijl je wacht
 • nog meer geur van echte koffie
 • snel en makkelijk schoon te maken
 • makkelijk mee op reis te nemen, zeker de kleinste uitvoeringen

Wil je zelf een percolator kopen? Wij hebben de beste percolators op een rijtje gezet.