Bestenu

Game pc Samenstellen doe je Zo!

Jouw ideale game pc maak je gewoon zelf!

Geschreven door:
Game pc Samenstellen doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als gamer wil je natuurlijk het beste van het beste als het gaat om jouw gaming-ervaring. Een belangrijk onderdeel hiervan is de gaming pc. Maar hoe stel je eigenlijk een gaming pc samen en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel leg ik stap voor stap uit wat je nodig hebt en hoe je een gaming pc samenstelt.

Alle stappen op een rij

Vold de onderstaande stappen en bouw zelf je eigen game pc.

Stap 1: Bepaal je budget 

Voordat je begint met het samenstellen van een gaming pc, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt en kunt uitgeven. De prijzen van componenten kunnen namelijk flink variëren en het is zonde om een te dure pc samen te stellen als je budget eigenlijk lager ligt. Bepaal dus van tevoren wat je budget is en hou hier gedurende het samenstellen van de pc rekening mee.

Stap 2: Kies een geschikte processor 

De processor, ook wel de CPU genoemd, is het hart van jouw gaming pc. Het is daarom belangrijk om een geschikte processor te kiezen die past bij jouw wensen en budget. 

De twee grootste spelers op de markt zijn Intel en AMD. Intel processoren staan bekend om hun hoge kloksnelheid, terwijl AMD processoren vaak meer cores hebben en hierdoor beter presteren bij multithreading taken. Bedenk dus goed waar je de pc voor wilt gebruiken en maak op basis daarvan een keuze voor een processor.

Stap 3: Kies een geschikte videokaart 

Een goede videokaart is essentieel voor een gaming pc. Deze zorgt er namelijk voor dat de beelden vloeiend worden weergegeven op jouw monitor. Ook hier zijn er verschillende merken waaruit je kunt kiezen, zoals Nvidia en AMD. Net als bij processors is het belangrijk om een videokaart te kiezen die past bij jouw wensen en budget.

Stap 4: Kies het juiste moederbord 

Het moederbord is de basis van jouw gaming pc en hierop worden alle componenten aangesloten. Het is daarom belangrijk om een geschikt moederbord te kiezen dat past bij de processor en videokaart die je hebt gekozen. Let hierbij ook op zaken als het aantal aansluitingen en het formaat van het moederbord.

Stap 5: Kies voldoende en geschikt geheugen 

Het geheugen van jouw gaming pc zorgt ervoor dat alle taken snel worden uitgevoerd en dat het systeem snel opstart. Het is daarom belangrijk om voldoende en geschikt geheugen te kiezen. Kies bij voorkeur voor minimaal 8 GB geheugen en let ook op de kloksnelheid en het type geheugen.

Stap 6: Kies een voeding

Een goede voeding is essentieel voor elke gaming pc. De voeding zorgt ervoor dat alle onderdelen van stroom worden voorzien. Het is belangrijk om te kiezen voor een voeding met voldoende wattage om ervoor te zorgen dat de pc stabiel blijft werken, zelfs tijdens zware belasting.

Als vuistregel kun je ongeveer500 watt rekenen voor een gemiddelde gaming pc. Echter, als je van plan bent om zwaardere onderdelen te gebruiken of in de toekomst te upgraden, dan is het verstandig om voor een voeding met meer wattage te kiezen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de efficiency van de voeding. Een hogere efficiency betekent dat er minder energie verloren gaat en de voeding dus zuiniger is. Kies bij voorkeur voor een voeding met een efficiency van minimaal 80%.

Stap 7: Assemblage van de pc

Nu je alle onderdelen hebt verzameld, is het tijd om de pc in elkaar te zetten. Hieronder vind je een korte samenvatting van de stappen die je moet doorlopen:

  1. Plaats het moederbord in de behuizing en schroef het vast.
  2. Plaats de processor in de socket en bevestig de koeler.
  3. Plaats de RAM modules in de daarvoor bestemde slots.
  4. Monteer de opslagapparaten in de behuizing.
  5. Plaats de videokaart in de PCI-e slot en sluit de stroomkabels aan.
  6. Sluit de voeding aan op het moederbord en alle andere onderdelen.
  7. Sluit de randapparatuur aan, zoals de monitor, muis en toetsenbord.

Stap 8: Installatie van het besturingssysteem en drivers

Als de pc volledig is geassembleerd, is het tijd om het besturingssysteem te installeren. Hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld Windows of Linux. Zorg ervoor dat je de meest recente versie downloadt en installeert.

Vervolgens is het belangrijk om alle benodigde drivers te installeren. Dit zijn softwarepakketten die ervoor zorgen dat de hardware goed functioneert. Meestal worden deze drivers bijgeleverd op cd-rom of kunnen ze gedownload worden vanaf de website van de fabrikant.

Conclusie

Het samenstellen van een gaming pc is een leuke maar ook uitdagende klus. Door de juiste onderdelen te kiezen en deze op de juiste manier te assembleren, kun je een krachtige gaming pc bouwen die aan al jouw eisen voldoet. Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het samenstellen van jouw droom-pc!