Bestenu's Fully Jarvis Zit-stabureau-Review: Hoe fijn is Ergonomisch Werken?
Een handig zit-stabureau van topkwaliteit? Fully garandeert deze aan je te leveren. Wij namen de proef op de som, en laten je nu, na een paar weken testen, weten hoe het ons is bevallen!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Ondanks dat we weer naar het werk kunnen, werken veel mensen toch nog regelmatig thuis – waaronder ik zelf! Een goed bureau is hiervoor enorm belangrijk, want je kunt last krijgen van rug- en nekklachten als je de hele dag achter je bureau zit, laat staan als je een ongezonde houding aanneemt. Met een goed bureau creëer je een comfortabele en productieve werkplek en verminder je de kans op potentiële klachten. Vooral zit-stabureaus zijn tegenwoordig populair als hulpmiddel. Deze Fully Jarvis Zit-stabureau-review is dan ook bedoeld om te kijken of dit het ideale bureau is om dagelijks aan te werken!
In het kort
Voordelen | Nadelen |
---|---|
|
|
Over Fully
Van zit-stabureaus en actieve stoelen tot stamatten en opbergkastjes: Fully verkoopt alles wat je nodig hebt om een thuiswerkplek te creëren waar je je goed voelt. Ze onderscheiden zich van andere kantoormeubilairwinkels, omdat hun focus ligt op het creëren van een gezonde, ergonomische en ondersteunende werkplek waar iedereen zich op z'n best kan voelen, in beweging blijft en optimaal kan werken.
Dingen om te overwegen voordat je een zit-stabureau koopt
Vooral nu steeds meer mensen thuiswerken, is een goed bureau belangrijk. Maar ook voor gamers of voor bedrijven zijn goede bureaus essentieel. Er zijn een aantal zaken waarop je let als je een bureau koopt. Voordat we aan de review beginnen, loop ik deze zaken kort langs.
- Verstelbaarheid en ergonomie. Het is belangrijk dat een bureau de juiste kan bereiken om je comfortabel te laten werken, en om rug- en nekklachten te voorkomen. Overweeg of je een bureau met een vaste hoogte wilt of een bureau dat op verschillende hoogtes kan worden ingesteld. Denk bovendien na of je alleen zittend wilt werken of ook staand. Hoe meer tijd je achter je bureau doorbrengt, hoe belangrijker de verstelbaarheid van het bureau is.
- Grootte. Bepaal hoe groot je bureau moet zijn, zodat deze past in je kamer en zodat je voldoende ruimte hebt voor al je apparatuur en materialen. Zet je alleen je laptop op je bureau, dan is een klein bureaublad tot 140 cm vaak prima. Wil je ook een lamp, een extra monitor, kaarsen, pennen en schriften op je bureau kwijt? Dan is een groter bureau van minstens 140 cm breed wellicht prettiger.
- Materiaal. Bureaus worden van verschillende materialen gemaakt, waaronder hardhout, plastic, bamboe, laminaat en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals duurzaamheid, gewicht, kosten en uiterlijk. Weeg deze voor- en nadelen tegen elkaar af en bekijk welk bureau je het mooist en het meest praktisch vindt.
- Kabelbeheer. Als je veel apparaten en kabels hebt, is een bureau met ingebouwde functies voor kabelbeheer handig om alles georganiseerd te houden.
- Merkreputatie. Het is altijd goed om te kijken naar de reputatie van het merk en de reviews. Zo koop je een bureau van goede kwaliteit.
- Garantie. Je gaat er natuurlijk vanuit dat het bureau goed is, maar het is wel zo fijn er ene lange garantie wordt aangeboden.
- Budget. Bureaus kunnen best prijzig zijn. Bedenk hoe vaak je het bureau gebruikt en hoeveel waarde je hecht aan bepaalde eigenschappen, eees realistisch met je budget. Als je bijna elke dag aan je bureau zit, vind je het de moeite wellicht waard om iets meer uit te geven aan een goed bureau. Vergelijk daarna alle eigenschappen en prijzen van verschillende bureaus en kies degene die aan je eisen en budget voldoet.
De voor- en nadelen van een zit-stabureau
Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 10,7 uurop een doordeweekse dag. Dit is veel te veel, want langdurig zitten is slecht voor de gezondheid.
Een zit-stabureau biedt in veel gevallen een uitstekende oplossing. Zo'n bureau kun je flink in hoogte te verstellen, zodat je zitten en staan in een handomdraai afwisselt. Dit soort bureaus zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden vanwege alle gezondheidsvoordelen. Toch vindt niet iedereen een zit-stabureau fijn. Hieronder heb ik daarom de voor- en nadelen van zit-stabureaus kort op een rijtje gezet.
- Het verbetert je focus en productiviteit en vermindert moeheid. Tien minuten zitten heeft al een negatief effect op de doorbloeding van je hele lichaam. Hierdoor komt er minder zuurstof bij je hersenen, word je sneller moe, heb je een verminderde concentratie en een slechter geheugen. Als je eventjes staat, komt de doorbloeding weer op gang en ben je alerter, geconcentreerder en minder moe. Dit is het voordeel die we als Bestenu het meest hebben ervaren sinds we de Jarvis-zit-stabureaus van Fully gebruiken.
- Tussendoor staan verbetert je houding en brengt je wervelkolom in een lijn. Hierdoor verminderen rug-, nek- en schouderklachten.
- Afwisselend staand werken vermindert het risico op ziektes en aandoeningen die voorkomen bij een sedentaire leefstijl, zoals hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas.
- Je gaat overtollige kilo's tegen. Door af en toe te staan verbrand je meer calorieën dan wanneer je de hele dag zit.
- Het is mogelijk om een loopband onder je bureau te leggen, zodat je kunt lopen tijdens het werken. Niet alleen te lang zitten is slecht, te lang staan is ook slecht. Hiermee belast je je lichaam te veel. Het afwisselen van zitten, staan en lopen, levert de meeste gezondheidsvoordelen op.
- Het kan oncomfortabel zijn om staand te werken aan je bureau. Dit is vooral eventjes wennen als je het nooit gedaan hebt.
- Te lang staan belast je voeten, enkels, rug en knieën. Afwisseling is key.
- Staand werken is niet geschikt voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals problemen met de bloedsomloop of rugpijn.
Nu we een duidelijk beeld hebben van de voor- en nadelen van zit-stabureaus, is het tijd om de daadwerkelijke details van de Jarvis in te duiken! ⤵️
Bezorging en installatie
Het bureau wordt gedemonteerd geleverd. De verschillende onderdelen zijn in duurzaam verpakkingsmateriaal verpakt op een manier waardoor alle ruimte in de doos wordt benut. Papierverspilling zit er niet bij!
Het in elkaar zetten van het bureau kost wel wat tijd, maar het gaat niet moeizaam dankzij de duidelijke handleiding. Onderdelen op elkaar aansluiten was ook geen punt: alles sloot mooi op elkaar aan, zonder dat we daar veel kracht voor hoefden te zetten.
Het bureau is overigens wel redelijk zwaar, afhankelijk van het specifieke model dat je hebt. Wij hebben een massief houten tafelblad van 160 cm breed, waardoor het blad alleen al zo'n 37 kg weegt. Vraag jezelf nog voor je begint af of dat iets is wat je in je eentje aankunt. Houd daarbij in gedachten waar je het bureau wilt plaatsen. Wil je hem op de tweede of zelfs een derde verdieping, en heb je geen lift beschikbaar? Dan wil je wellicht een vriend of vriendin vragen om je een handje te helpen!
Het enige wat voor verder het benoemen waard is, is dat het onderstel en bureaublad apart geleverd worden. Een gedeelte van het bureau kan hierdoor bijvoorbeeld een of twee dagen later aankomen dan het ander.
Garantie
Je ontvangt maar liefst vijftien jaar garantie op alle onderdelen van het bureauframe, mechanische onderdelen, motoren en elektrische componenten. Op de bureaubladen zit vijf jaar garantie, met uitzondering van normale slijtage en schade veroorzaakt door onjuiste montage, demontage of reparatie.
Vijftien en vijf jaar wekken wat ons betreft het idee dat Fully absoluut vertrouwen heeft in hun eigen producten. Zo kunnen wij ook met een nog geruster hart verder!
Aandrijving
Zit-stabureaus kunnen op drie verschillende manieren in hoogte versteld worden: elektrisch, pneumatisch en handmatig. Elektrische bureaus worden aangedreven door een elektromotor. Je stelt deze op verschillende hoogtes in met een enkele druk op de knop, of via een afstandsbediening (hoewel dat laatste niet van toepassing is bij de Jarvis). Dit is simpel, kost weinig moeite en gaat snel.
Elektrische bureaus kun je nauwkeuriger in hoogte verstellen en ze zijn doorgaans ook stiller tijdens het verstellen dan de pneumatische en handmatige bureaus. Daarnaast zijn ze meestal stabieler en steviger, vooral wanneer ze volledig zijn uitgeschoven tot hun maximale hoogte. De elektrische variant is in vergelijking met de alternatieven daarom over het algemeen iets duurder, en iets moeilijker om in elkaar te zetten. Bovendien moet je het bureau binnen enkele meters van een stopcontact zetten. 🔌
Pneumatische bureaus worden aangedreven door perslucht en kunnen op verschillende hoogten worden ingesteld door aan een hendel te draaien of een voetpedaal te gebruiken. Ze zijn relatief betaalbaar in vergelijking met de elektrische bureaus, wat ze tot geschikte budgetopties maakt. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te gebruiken en vereisen ze doorgaans weinig montage.
Het nadeel aan pneumatische bureaus is dat ze minder stabiel en stil zijn tijdens het verstellen, en het is moeilijker om ze op een exacte hoogte af te stellen. Weet je al dat je voor Fully wilt gaan, houd dan wel in gedachten dat dit bedrijf geen pneumatische bureaus aanbiedt.
Handmatige zit-stabureaus verstel je met een hendel. Dat scheelt flink in fabricatiekosten voor fabrikanten als Fully, wat de handmatige varianten tot de goedkoopste optie maakt. De Fully Jarvis Crank is hier een uitstekend voorbeeld van.
Handmatig verstelbare bureaus zijn daarbij relatief eenvoudig te gebruiken en stabieler dan de pneumatische variant. Daarnaast hebben ze geen elektronische onderdelen, wat in principe leidt tot minder behoefte aan regelmatig onderhoud en reparatieproblemen.
Enkele nadelen aan handmatig verstelbare bureaus is dat het meer fysieke inspanning vergt om zo'n bureaus in hoogte te verstellen. Bovendien maakt het bureau meer geluid tijdens het verstellen en is het verstellen in zijn algemeenheid minder nauwkeurig dan bij een elektrische variant.
Aandrijving van onze Jarvis
Het Jarvis zit-stabureau dat wij hebben ontvangen is elektrisch verstelbaar. De voordelen daarvan zouden inmiddels duidelijk moeten zijn!
Het bedieningspaneel heeft een daarnaast een geheugenfunctie, waardoor je de juiste zit of stahoogte kunt opslaan en met een druk op een enkele knop instelt. Priegelen met de pijltjestoetsen is dus niet meer nodig. Deze functie vind je niet bij de pneumatische tegenhanger.
Het design en het materiaal
Het Jarvis zit-stabureau is in verschillende uitvoeringen en kleuren te krijgen. Je kunt hem geheel naar eigen smaak samenstellen. Het bureau dat wij hebben ontvangen, is vanmassief eikenhout. Dit voelt premium aan, mede dankzij de laklaag. Hierdoor trek je minder snel krassen in het hout, en is het bureau makkelijk schoon te houden. Het bureaublad is in totaal 4 cm dik en 37 kg zwaar.
De rest van het bureau is minstens even mooi afgewerkt: het stalen onderstel heeft een duurzame matte coating en het bedieningspaneel is mooi in het ontwerp geïntegreerd. ✨
Naast de massief houten variant kun je kiezen voor een bureaublad van bamboe, laminaat, fineerhout of whiteboard. Het voordeel van bamboe is dat het een stuk lichter is dan massief eikenhout, terwijl laminaat eveneens licht is en een zelfgekozen kleurtje krijgt. De whiteboard-variant is ook handig, omdat je hierop notities kunt maken met een speciale stift.
Je kunt ook kiezen voor een hoekbureau als je veel spullen op je bureau kwijt moet, of een kinderbureau, mocht je thuis een ijverige kleine telg hebben rondrennen!
Het onderstel heeft enkele kleuropties en drie hoogteopties. Ons bedieningspaneel heeft een standaard omhoog/omlaag knop, maar ook een programmeerbaar geheugen. Dit is ideaal, omdat je zo je favoriete hoogtes kunt opslaan, maar zit niet standaard inbegrepen bij het bureau: je betaalt hier een meerprijs van € 35 voor.
Tot slot kun je kiezen of je nog wieltjes onder het bureau wilt, alsook een kabeldoorvoer, magnetische haken, bureauonderleggers, en/of inbouwstopcontacten.
Minimale en maximale hoogte
Om te beginnen hebben we het hoge drietrapsbureau. Dit betekent dat we het onderstel in hoogte kunnen verstellen van 62,2 cm tot 127 cm, wat het drietrapsmodel geschikter maakt voor de langeren onder ons dan een twee- of laag drietrapsmodel. Mede daarom voldoet de Jarvis aan de NEN-EN 527-norm en is hij geschikt voor de meeste mensen tussen de 162,5 cm en 213,3 cm, waar het gros van de Nederlanders in past.
Om even terug te komen op de NEN- EN 527-norm: dit is een Europese norm. Het specificeert veiligheids-, sterkte en duurzaamheidseisen voor werktafels en bureaus waar beeldschermwerk en kantoortaken aan worden verricht.
Er zijn ook modellen met een tweetrapsframe en met een lage drietrapsframe. ⤵️
- Het tweetrapsframe heeft een bereik tussen 73,7 cm tot 122,7 cm zonder bureaublad. Deze is geschikt voor de meeste mensen tussen 177,8 cm en 205,8 cm.
- Het lage drietrapsframe heeft een bereik tussen 55,6 cm tot 107,2 cm zonder bureaublad, en is geschikt voor de meeste mensen tussen 144,8 cm en 180,3 cm.
Diepte en breedte
Ons zit-stabureau heeft een groot blad van 160 × 80 cm, wat veel plek biedt om een weelde aan spullen te parkeren. Hier passen bijvoorbeeld met gemak twee monitoren, een laptop en een toetsenbord op, of een monitor en twee grote speakers.
Je kunt bij Fully ook nog een iets groter blad kiezen van 180 × 80, of nog twee kleinere formaten van 120 × 80 en 140 × 80. Wat ons betreft, is 160 × 80 de ideale maat voor kantwoorwerk, want er past enorm veel op, zonder de halve kamer in beslag te nemen.
Stabiliteit
Ons duo aan Jarvis-bureaus bleek zeer sterk en stabiel, zelfs op de hoogste stand. Onze beeldschermen bewegen nagenoeg niet wanneer we op het bureau leunen of terwijl we aan het typen zijn. Over de stabiliteit valt dan ook niet te twisten!
Het bureau is daarnaast sterk genoeg met een hefvermogen van 158 kilogram. We hebben ons daardoor geen enkele keer zorgen hoeven maken of onze apparatuur niet wat aan de zware kant was – zelfs al schoten onze eigen armen in de kramp bij het monteren van de monitoren op de monitorarmen. 😅
Accessoires
Je kunt verschillende extra accessoires bijkopen en deze installeren onder het bureau. Wij hebben de bieropener meegekregen. Deze is superfijn, omdat er een magneetje in zit die je bierdopje vasthoudt. Verdwaalde bierdopjes vinden op de maandagochtend na het weekend zat er gelukkig niet meer bij.
Overige accessoires die je mee kunt nemen in je aankoop zijn monitorarmen, inbouwstopcontacten of stekkerdozen, kabelgoten, opbergruimtes, bureauonderleggers, magnetische bureauhaken en wieltjes. Dat is nog niet eens alles, maar ik laat het nalopen van alle mogelijke accessoires aan jou over.
Prijs-kwaliteitverhouding
De kwaliteit van het Fully Jarvis-zit-stabureau kan wat ons betreft niet hoger dan dit, en dat zeggen we niet om te slijmen. De prijs is echter sterk afhankelijk van het materiaal, grootte, afwerking, hoeveel extra snufjes en welk onderstel je neemt. Je bent daarmee zeer flexibel met hoeveel je gaat uitgeven. De prijs ligt wellicht iets hoger dan merkloze bureaus die je in verschillende webshops kunt vinden, maar je krijgt er wel iets voor terug dat vertrouwen opwekt.
Ervaringen van anderen
Wij zijn enthousiast, maar het is belangrijk dat je ook van anderen hoort wat hun mening is over het Jarvis zit-stabureau! Hieronder vind je een daarom een greep uit reacties van anderen die dit bureau in huis hebben gehaald.
Conclusie
We vinden dat het Fully Jarvis zit-stabureau het ideale bureau is om dagelijks aan te werken. De kwaliteit van het bureau kan niet hoger, zelfs als je voor een goedkopere optie zou gaan dan het massief eikenhouten blad met elektrisch onderstel (met geheugenfunctie)! Er zijn ontzettend veel verschillende opties voor verschillende budgets, dus we raden je zeker aan om hoe dan ook een kijkje te nemen.
Hopelijk heeft deze review je geholpen. Heb je zelf een Jarvis zit-stabureau van Fully en wil je je ervaring delen? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Emma is afgestudeerd in informatica, maar besloot toch haar passie voor schrijven te volgen. In haar dagelijks leven schildert ze graag en is ze veel op het strand te vinden en woont daarom ook in Noord-Holland. Hier woont ze met haar vriend.