Eten wat je niet in de magnetron moet stoppen

KEUKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geupdate: 10/03/2019


Het lijdt geen twijfel dat de introductie van de magnetron het leven een beetje gemakkelijker heeft gemaakt. De magnetron kwam halverwege de jaren '40 de wereld binnen en hoewel er in de loop van de jaren '40 veel superzware en dure modellen opdook, was het pas in de jaren '80 dat de commerciële aantrekkingskracht van de magnetron echt van de grond kwam.

Het handigste aspect van de magnetron is het opwarmen van voedsel en dranken. Wat vroeger 20 tot 30 minuten in de oven of bovenop het fornuis duurde, kan in enkele minuten in de magnetron worden gedaan. Er zijn ook zo veel dingen die je kunt koken in de magnetron Hoewel het een beetje tijd in beslag kan nemen om het koken in de magnetron onder de knie te krijgen, is het zeker de moeite waard als je lang werkt en een zelfgemaakte maaltijd wilt aan het eind van de dag.

Voordat je snel naar de keuken gaat om het diner in de magnetron te beginnen is het belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt koken in dit tijdbesparende apparaat. Hier zijn 10 etenswaren die je nooit in de magnetron moet doen.

1. Chili pepers

Technisch gezien is er niets gevaarlijks om chilipepers in de magnetron te doen. Ze smaken heerlijk in verschillende gerechten en ze zijn ongelooflijk veelzijdig. Een ding moet je echter voorzichtig zijn met het feit dat, hoewel deze pittige hapjes niet mogen exploderen in de magnetron, de capsaïcine dampen zal afgeven wanneer de chilipepers heet worden. Capsaïcine is de stof in pepers die bepaalt hoe pittig ze zijn en wanneer ze snel worden verhit, komen er dampen vrij, dus het openen van de magnetron op dit punt geeft je een peperspray die je neus en ogen zal prikken.



2. Hele eieren

Als we het hebben over het in de magnetron zetten van hele eieren, is het meestal prima om de eiwitten en de dooiers in de magnetron te stoppen. Probeer echter niet om eieren in de magnetron te gooien terwijl ze nog in de schalen zitten. De binnenkant van het ei kan zeer hoge temperaturen bereiken en het vocht in het ei produceert veel stoom. In een gesloten schelp bouwt deze stoom zich op en als je nergens heen kunt, kan het ei exploderen. Niet alleen is dit vreselijk rommelig, maar als het explodeert met de deur van de magnetron open, heeft het exploderende ei de potentie om iedereen te verbranden waarmee het in contact komt.



3. Druiven en andere soorten fruit

Veel mensen houden ervan om verschillende soorten fruit in de magnetron te gooien voor desserts en meestal zou het geen probleem moeten zijn. Druiven zijn echter een uitzondering en mogen niet in de magnetron worden gegooid. Het hoge suikergehalte kan zelfs ontbranden en de gelei-achtige consistentie van de druiven maakt ze tot vurige kogels. Hoewel je ze in een aantal gerechten kunt verwerken als ze gesneden zijn, is het waarschijnlijk het beste om ze toch niet in de magnetron te gooien.

Gesneden fruit



4. Bevroren vlees

Als je ooit hebt geprobeerd om vlees in de magnetron te ontdooien, dan heb je waarschijnlijk gezien dat het vlees niet echt ontdooit. In plaats daarvan begint het ongelijk te koken. Dit heeft tot gevolg dat je vlees bevroren en gekookte vlekken van verschillende temperaturen heeft. Dit is niet alleen lelijk en onaangenaam, maar het creëert ook de perfecte voedingsbodem voor bacteriën om te groeien.



5. De aardappelen van gisteren

We houden er allemaal van om de restjes in de magnetron op te warmen en die romige gegratineerde aardappelen lijken de volgende dag altijd beter te smaken. Hoewel er niets mis is met het opwarmen van die romige aardappelen, moet je toch denken aan het afkoelingsproces. Heb je ze op het aanrecht laten staan om ze af te koelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet of heb je ze in de koelkast gezet toen ze nog relatief warm waren? Als je ze te lang laat afkoelen bij kamertemperatuur, is er een kans dat je aardappelen een dosis botulisme in ze hebben. De magnetron heeft geen effect op dit gif, dus als je de restjes niet zelf met de nodige voorzichtigheid bewaart, kun je ze het beste weggooien.



6. Gekookte champignons

We kennen allemaal de voordelen van paddenstoelen voor de gezondheid, maar je moet super voorzichtig zijn bij het koken ervan, omdat ze in een handomdraai micro-organismen kunnen huisvesten en kweken. Als je van plan bent om restjes te gebruiken, zorg er dan voor dat je ze zo snel mogelijk na het koken in de koelkast zet. Als je ze de volgende dag koud eet, is dat alleen maar beter, maar verwarm ze dan alleen in de magnetron als je ze direct na het koken correct bewaart.



7. Vleeswaren

Dingen zoals hotdogs en ander verwerkt vlees mogen nooit in de magnetron. Deze kleine producten zitten vaak verpakt met een chemische cocktail van additieven en conserveringsmiddelen die een toch al niet zo gezonde voeding nog erger kunnen maken omdat de microgolven cholesterol kunnen oxideren. Na verloop van tijd kan dit je risico op hartaandoeningen verhogen. Blijf hiervoor aan de kookplaat plakken.



8. Ongekookte rijst

Rijst is zeer poreus en er kunnen veel verborgen ziekteverwekkers en sporen in ongekookte rijst zitten. Terwijl het koken van rijst op het fornuis alle schimmels of bacteriën elimineert, is het in de magnetron niet mogelijk. Het is beter om bij de ouderwetse rijstkokers te blijven gebruiken voor uw roerbak- en risotto gerechten.

Gesneden brood



9. Brood

Dat iets muffe broodje smaakt zacht en knisperend na een paar seconden in de magnetron, toch? Dat het warm wordt is maar tijdelijk en als het brood eenmaal begint af te koelen, heb je het brood tot een steen veranderd. De warmte uit de magnetron verandert de gluten-, zetmeel- en suikermoleculen en het brood wordt snel hard naarmate het afkoelt.



10. Al het voedsel dat al opnieuw is opgewarmd

De meeste resterende gerechten kunnen enkele dagen in de koelkast worden bewaard en opnieuw worden opgewarmd. Het probleem is wanneer datzelfde gerecht met restjes een paar keer wordt opgewarmd. Elke keer dat het voedsel wordt opgewarmd wordt het een petrischaaltje van groeiende bacteriën en de textuur en smaak van het voedsel verslechtert bij elke opwarming. Je moet voorkomen dat je voedsel meer dan eens opnieuw opwarmt, ongeacht de heropwarmingsmethode, maar studies hebben aangetoond dat dit in de magnetron een stuk erger is omdat het verwarmingsproces ongelijk is, wat betekent dat de bacteriën nog sneller kunnen groeien.

Heb je behoefte aan een nieuwe magnetron of ben je nog zoekend naar het perfecte model? Bekijk hier de beste magnetrons.


Als je niet zeker bent over koken of heropwarmen in de magnetron, is het beter om je aan het koken te houden zoals je grootmoeder dat deed.