Bescherm jezelf tegen de ziekte van Lyme

VERZORGING

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 10/04/2019


Het is bijna zomer en velen van ons zijn al op weg naar de heuvels. Het is tijd om de uitgestrekte wandelpaden te verkennen, te gaan kamperen in de bossen of te genieten van een heerlijke zonnige middag tijdens een picknick met het gezin. In deze idyllische situaties is er niets dat deze perfecte dagen kan verpesten .... toch? Fout!

In de komst van die vervelende kleine insecten - de teek. Ze zijn meestal ongelooflijk klein als ze zich aan je vastklampen, maar na het eten van je bloed worden ze als snel groter. Tekenbeten zijn over het algemeen pijnloos en het kan dagen duren voordat je ze opmerkt. De beet zelf is geen probleem, tenzij de teek die zich aan je heeft gehecht de Borrelia Bacterie draagt die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

De ziekte van Lyme is niet altijd gemakkelijk op te sporen, omdat de eerste symptomen zoals koorts, koude rillingen en vermoeidheid veel lijken op griep. In een vroeg stadium kan de ziekte van Lyme met succes worden behandeld. Als de ziekte echter onbehandeld blijft, kan het fataal zijn.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en nog meer met de ziekte van Lyme. Voordat je de wildernis ingaat tijdens deze warmere maanden, moet je deze preventieve maatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen tekenbeten en de kans op de ziekte van Lyme.

1. Minimaliseer de blootgestelde huid

Een van de beste manieren om te voorkomen dat een teek zich aan je vasthecht, is om je te bedekken als je door bossen of graslanden loopt. Dat betekent dat je de hoeveelheid huid die je hebt blootgesteld tot een minimum moet beperken. Het dragen van een wandelbroek en ademende shirts met lange mouwen beschermt de grotere delen van de huid. Als de teek geen stukje huid kan vinden, kan het niet vastklampen en schade aanrichten.2. Gebruik insectenspray

Tenzij je superkrachten hebt waarmee je een krachtschild om jezelf en je mede-avonturiers heen kunt plaatsen, moet je een andere manier vinden om jezelf te beschermen. Het spuiten van insectwerend middel voordat je naar buiten gaat, houdt die insecten op afstand. Zoek afweermiddelen die een DEET (N,N-Diethyl-m-tolu amide) concentratie van 20% of meer hebben. Dit product zal geen teken of muggen doden, maar ze houden niet van de geur en zullen je dus omzeilen ten gunste van een ander slachtoffer. Spuit over alle blootgestelde huidgebieden, maar zorg ervoor dat het niet in je ogen komt. Het kan zijn dat je niet door een teek maar door een mug wordt gestoken. Wij geven hier tips over het behandelen van muggenbeten.3. Maak je tuin minder verleidelijk voor teken

Je kunt de illusie hebben dat teken insecten zijn die je alleen kunt oppikken in beboste gebieden of velden met lang gras. Voor het grootste deel is dat waar. Teken kunnen echter overal leven en dat geldt ook voor de voorstedelijke achtertuin. Houd je struiken en bomen gesnoeid en maai je gazon regelmatig.4. Maak je campingplek teek vrij

Tenten zijn niet alleen tijdelijke huisvesting voor kampeerders. Ze kunnen je ook beschermen tegen een verscheidenheid aan insectenbeten, maar alleen als je ze in een veilige haven hebt veranderd door het gebruik van muskietennetten. Als je tent geen klamboe heeft, neem er dan een. Of je nu een tent hebt of een draagbare gazebo, zorg ervoor dat ze muskietennetten hebben om je te beschermen tegen alle kleine vervelende dingen die zich graag tegoed doen aan warmbloedige zoogdieren.

Campingplek zonder teken5. Doe een volledige controle wanneer je naar binnen gaat

Teken kunnen urenlang rond een potentiële gastheer dwalen voordat ze zich daadwerkelijk vastzetten voor een feestje. Zodra je binnenkomt, verwijder dan al je buitenkleding. Zorg ervoor dat je de kleding controleert op teken. Je zult waarschijnlijk al een douche nodig hebben, dus geef jezelf een goede schrobbeurt. Gebruik een washandje in de douche, want dit verwijdert teken die nog niet vastgeklikt zijn. Als je eenmaal schoon en droog bent, controleer dan je hele lichaam voor het geval een van die kleine kruipers zichzelf heeft uitgenodigd voor het avondeten.


Als je zeker weet dat je vrij bent van teken, controleer dan de rest van je familie, vooral jonge kinderen. Controleer met name de zachtere huidzones zoals onder de oksels, rond de nek en in de knie- en ellebooggewrichten. Als je het leuk vindt om je honden mee uit te nemen, zorg er dan voor dat je ze ook controleert.


Houd er rekening mee dat je misschien geen tekenbeet voelt en dat jonge teken niet groter zijn dan een speldenknop, zodat je ze misschien niet direct opmerkt. Als je in een gebied met teken bent geweest, kan het een dag of twee duren voordat je ze echt opmerkt. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren voor een paar dagen nadat je in het bos bent geweest.6. Verwijder snel alle teken die je vindt

Helaas, hoe waakzaam je ook bent om te voorkomen dat een teek zich aan je vastklampt, er zal altijd een vastberaden teek zijn die een manier vindt om zich in je huid te nestelen. Zodra je een teek ontdekt, verwijder je die zo snel en veilig mogelijk. Breng wat alcohol aan rond de teek en gebruik een pincet of een teekverwijderaar, druk op de huid en trek deze er voorzichtig uit. Probeer de teek in zijn geheel te verwijderen. Als het hoofd vast blijft zitten, steek dan niet rond, want het kan zijn dat je zonder het te weten een heleboel vervelende dingen in je bloedbaan loslaat. Gebruik een steriele naald om de teekkop voorzichtig te verwijderen. Zodra je de teek volledig hebt verwijderd, breng dan een antibacteriële zalf aan op de bijtplaats.7. Kijk uit voor symptomen

Tekenbeten veroorzaken over het algemeen geen ernstige ziekten, maar de bijtplaats kan besmet raken, dus voorzichtigheid is altijd geboden. Slechts een klein percentage van de tekenbeten leidt tot de ziekte van Lyme, maar om zeker te zijn, moet je ervan uitgaan dat elke tekenbeet mogelijk de ziekte van Lyme kan veroorzaken.Als je gebeten bent door een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk en maak het getroffen gebied schoon. Als je dat eenmaal hebt gedaan, let dan op eventuele symptomen van de ziekte van Lyme. Het gaat onder andere om huiduitslag, keelpijn, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en andere symptomen die veel lijken op griep. Als je één van deze symptomen hebt nadat je door een teek gebeten bent, moet je onmiddellijk naar je arts gaan. De ziekte van Lyme is zelden dodelijk, maar hoe eerder je het behandeld hebt, hoe sneller je herstelt.