Wat is de beste m.2 ssd van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 21 september, 2023

Het kopen van een goede m.2 ssd is een ingewikkelde opgave. Wat is de beste m.2 ssd van 2023? Na het testen van 306 m.2 ssd's kwam de Samsung 990 Pro als beste getest uit onze m.2 ssd-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de m.2 ssd's, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 m.2 ssd's-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige m.2 ssd-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste m.2 ssd's

1Score: 9.8
Samsung 990 Pro
Beste M.2 SSD
Samsung 990 Pro
Merkloos
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.5
ADATA XPG Atom 50
Beste budgetvriendelijke PCI Express 4.0 M.2 SSD
ADATA XPG Atom 50
Merkloos
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.2
WD Black SN850
WD Black SN850
Merkloos
Ga naar laagste prijs
4Score: 8.9
Crucial P5 Plus
Crucial P5 Plus
Merkloos
Ga naar laagste prijs
5Score: 8.6
Crucial P3
Crucial P3
Merkloos
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.3
PNY XLR8 CS3140
Krachtige M.2 SSD voor een betaalbare prijs
PNY XLR8 CS3140
Merkloos
Ga naar laagste prijs
7Score: 7.9
Seagate FireCuda 530 4TB
Seagate FireCuda 530 4TB
Merkloos
Ga naar laagste prijs
8Score: 7.6
PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB
PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB
Merkloos
Ga naar laagste prijs
9Score: 7.4
Samsung 970 EVO Plus
De snelste onder de PCIe 3.0 SSD's
Samsung 970 EVO Plus
Merkloos
Ga naar laagste prijs
10Score: 7
HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD
HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD
Merkloos
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu M.2 SSD Koopgids

M.2 SSD’s zijn de topspelers op het gebied van SSD’s. De beste M.2 SSD biedt een hogere overdrachtssnelheid en snellere leestijden dan traditionele SATA SSD's, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de systeemprestaties. Als je op zoek bent naar een snellere en efficiëntere opslagoplossing voor je pc dan is een M.2 SSD dé oplossing!

Wat is een M.2 SSD?

Een M.2 SSD is een type solid state drive (SSD) dat gebruikmaakt van het M.2-formaat. Dit is een kleiner formaat dan traditionele interne harde schijven en biedt hogere prestaties, snellere gegevensoverdracht en lagere latentie

M.2 SSD's worden veel gebruikt in computersystemen, servers, spelcomputers, laptops en andere elektronische apparaten die veel gegevensopslag nodig hebben. 

Veel M.2 SSD's ondersteunen NVM Express (NVMe): een hoge snelheid verbindingsprotocol, waardoor ze nog snellere gegevensoverdracht bieden dan traditionele SATA-interface SSD's.

Waar moet je op letten bij het kopen van een M.2 SSD?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kopen van een M.2 SSD:

 • Formaat: controleer of de M.2 SSD compatibel is met je moederbord en of er voldoende ruimte is op het moederbord voor de SSD.
 • Verbindingsprotocol: veel M.2 SSD's ondersteunen NVM Express (NVMe), een snel verbindingsprotocol. Het is aan te raden om een SSD te kiezen die dit ondersteunt als je op zoek bent naar hoge prestaties.
 • Leessnelheid en schrijfsnelheid: hoe sneller de leessnelheid en schrijfsnelheid van de SSD, hoe sneller die is om gegevens te lezen en te schrijven. Let hier op bij het kopen van de SSD.
 • Opslagcapaciteit: overweeg de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt voor je gegevens en kies een SSD met een geschikte capaciteit.
 • Betrouwbaarheid: kijk naar de betrouwbaarheid en de garantievoorwaarden van de fabrikant.
 • Prijs: vergelijk de prijzen van verschillende M.2 SSD's en kies de SSD die het beste past bij je budget en behoeften.
 • Merk: kies een betrouwbaar merk met een goede reputatie en ondersteuning.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kopen van een M.2 SSD, zodat je de beste prestaties en betrouwbaarheid krijgt voor je geld.

SSD-geheugen

Hoeveel SSD-geheugen je nodig hebt, hangt af van je specifieke behoeften en gebruiksscenario

Houd er rekening mee dat het besturingssysteem en de eventuele andere software een bepaalde hoeveelheid opslagruimte in beslag nemen. Over het algemeen heb je minstens 128 GB nodig voor een moderne besturingssystemen en software.

Ook je persoonlijke bestanden, zoals documenten, foto's en video's nemen ruimte in beslag. De benodigde hoeveelheid opslag is hierbij afhankelijk van de hoeveelheid content die je hebt en opslaat. 

En speel je veel games? Ook dan is het belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben voor het installeren en opslaan van games. Veel moderne games hebben een grootte van meer dan 50 GB. Houd hier rekening mee. 

Tot slot is voldoende opslag van belang als je regelmatig video's of foto's bewerkt. Er is genoeg opslagruimte nodig voor het opslaan van de oorspronkelijke bestanden en de bewerkte versies. 

Over het algemeen is het aan te raden voor een M.2 SSD met minstens 256 GB opslag te kiezen. Als je veel gegevens hebt of veel games speelt, overweeg dan om voor een grotere capaciteit te gaan, zoals 512 GB of 1 TB.

Wat is de levensduur van een M.2 SSD?

De levensduur van een M.2 SSD hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de componenten, de frequentie waarmee die gegevens schrijft en opslaat, en de omgevingstemperatuur van de SSD. 

Over het algemeen is de verwachting dat een M.2 SSD tussen de 5 en 10 jaar meegaat, afhankelijk van deze factoren.

Fabrikanten bepalen de levensduur van hun producten op basis van bepaalde testcriteria, zoals het aantal lees- en schrijfoperaties dat de SSD kan uitvoeren voordat de prestaties aanzienlijk dalen. 

Dit wordt uitgedrukt als het aantal terabytes die op de SSD kunnen worden geschreven (TBW) en deze informatie is meestal te vinden in de technische specificaties van de SSD.

Houd er rekening mee dat de levensduur van een M.2 SSD ook afhankelijk is van de manier waarop je de SSD gebruikt en hoe je het bewaart

Als je bijvoorbeeld regelmatig zware dataverkeersbelastingen op de SSD uitvoert of de SSD in een omgeving opslaat met extreme temperaturen, kan dit de levensduur van de SSD verkorten.

Om delevensduur van je M.2 SSD teverlengen, is het belangrijk om regelmatig back-ups van je gegevens te maken en de SSD in een koele, droge omgeving te bewaren. Het is ook aanbevolen om de SSD niet altijd aan te laten staan, maar in plaats daarvan uit te schakelen wanneer je hem niet gebruikt.

Hoeveel sneller is een M.2 SSD vergeleken met een SATA SSD?

Een M.2 SSD is over het algemeen sneller dan een SATA SSD, omdat het over een snellere interface beschikt. 

Een SATA SSD maakt gebruik van de SATA III-interface die een maximale overdrachtssnelheid van 6 Gbps biedt. Een M.2 SSD maakt gebruik van eenNVMe-interface die een hogere overdrachtssnelheid tot 4 GBps biedt. 

Dit betekent dat een M.2 SSD in staat is om gegevens sneller te verzenden en ontvangen dan een SATA SSD.

Dit resulteert in een snellere opstarttijd van het besturingssysteem en snellere laadtijden voor toepassingen en games. 

Het verbetert ook de algehele systeemprestaties, omdat het de leestijd en de snelheid waarmee gegevens geschreven en gelezen worden, verbetert.

Houd er rekening mee dat er verschillen zijn tussen specifieke modellen van M.2 SSD's en SATA SSD's. Het is daarom verstandig om de specifieke prestaties van de SSD's te vergelijken. Maar over het algemeen biedt een M.2 SSD een aanzienlijke prestatieverbetering ten opzichte van een SATA SSD.

hero illustration

Hoe testen we m.2 ssd's?

Om de beste m.2 ssd te ontdekken, hebben we een bijzondere testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze m.2 ssd-test hebben we 306 m.2 ssd's vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze m.2 ssd-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig externe expertwebsites waar we gegevens vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op beoordelen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze m.2 ssd-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen m.2 ssd-experts ook welke specificaties van belang zijn bij de aankoop van het meest geschikte m.2 ssd in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 306 m.2 ssd's te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om vooroordelen tegen te gaan.

illustration
hero illustration

De beste m.2 ssd's op een rijtje

1. Beste M.2 SSD: Samsung 990 Pro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Samsung 990 Pro

 • list plusIndrukwekkende prestaties met sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 7450/6900 MBps en hoge lees- en schrijf-IOPS.
 • list plusCompatibiliteit met de PCIe 4.0-standaard, waardoor het een van de snelste SSD's op de markt is.
 • list plusGebruik van Samsung's MLC 3-bit V-NAND-flashgeheugen met een 8-nanometer architectuurcontroller voor snelle bestandsoverdrachten en benchmarkprestaties.

Nadelen Samsung 990 Pro

 • list plusHogere prijs in vergelijking met sommige concurrenten.
 • list plusOntving matige benchmarkscores voor gaming.
 • list plusBeperkte capaciteitsopties, momenteel alleen verkrijgbaar in 1TB en 2TB.

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.58
Functionaliteit
9.75
Gebruiksgemak
10

De Samsung 990 Pro M.2 SSD is een krachtpatser in zijn categorie, met indrukwekkende prestaties en functies die hem onderscheiden van andere SSD's op de markt. Met sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 7450/6900 MBps en hoge lees- en schrijf-IOPS levert deze SSD uitzonderlijke snelheid en responsiviteit.

Een van de unieke verkooppunten van de 990 Pro is zijn compatibiliteit met de PCIe 4.0 standaard, waardoor hij de theoretische limiet van deze technologie kan benaderen. Dit maakt het een van de snelste SSD's die beschikbaar zijn, waardoor hij zeer geschikt is voor veeleisende taken zoals gaming en creatieve projecten.

De prestaties van de SSD worden verder verbeterd door het gebruik van Samsung's MLC 3-bit V-NAND flashgeheugen met een 8-nanometer architectuurcontroller. Deze combinatie zorgt voor snelle bestandsoverdrachten, autosave-snelheden en benchmarkprestaties die kunnen wedijveren met de beste SSD's op de markt.

Wat betreft capaciteit is de 990 Pro momenteel verkrijgbaar in opties van 1TB en 2TB, met een model van 4TB dat in de toekomst zal worden uitgebracht. Hoewel het ontbreken van extra capaciteitsopties een beperking kan zijn voor sommige gebruikers, zouden de beschikbare capaciteiten voldoende moeten zijn voor de meeste gebruiksscenario's.

De 990 Pro wordt ook geleverd met een heatsink-optie, die helpt bij het afvoeren van warmte en het behouden van optimale prestaties. De heatsink voldoet aan de PCI-SIG D8-standaard, wat zorgt voor betrouwbare koeling voor langdurige hoogwaardige werking.

Een ander voordeel van de 990 Pro is de meegeleverde Magician opslagsoftware van Samsung. Deze software biedt verschillende functies zoals RGB-besturing, gegevensoverdracht, diagnose, firmware-updates en driver-updates. De software bevat ook een Performance Optimization-paneel voor een Full Performance Mode, waarmee gebruikers de prestaties van de SSD kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Er zijn echter een paar nadelen om rekening mee te houden. De 990 Pro is duurder dan sommige concurrerende SSD's, wat een afschrikmiddel kan zijn voor prijsbewuste consumenten. Bovendien kreeg de schijf matige gaming-benchmarkscores, wat suggereert dat het misschien niet de beste keuze is voor gaming-liefhebbers.

Al met al is de Samsung 990 Pro M.2 SSD een high-performance SSD die uitblinkt in snelheid, betrouwbaarheid en functies. Zijn compatibiliteit met PCIe 4.0, indrukwekkende sequentiële lees- en schrijfsnelheden en Samsung's Magician-software maken het een topkeuze voor degenen die prestaties en veelzijdigheid prioriteren. Het hogere prijskaartje en de beperkte capaciteitsopties kunnen echter nadelen zijn voor sommige gebruikers. Over het geheel genomen is de 990 Pro een solide keuze voor professionals en liefhebbers die op zoek zijn naar eersteklas SSD-prestaties.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

2. Beste budgetvriendelijke PCI Express 4.0 M.2 SSD: ADATA XPG Atom 50

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ADATA XPG Atom 50

 • list plusBetaalbare prijs per gigabyte
 • list plusIndrukwekkende prestaties in de echte wereld
 • list plusVeelzijdige compatibiliteit met laptops, desktops en PlayStation 5

Nadelen ADATA XPG Atom 50

 • list plusBeperkte opslagcapaciteit (momenteel alleen verkrijgbaar in 1TB)
 • list plusLagere scores bij sommige bestandskopieertesten
 • list plusLichte prestatiedaling op PlayStation 5 vanwege de HMB-functie

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.03
Functionaliteit
9.39
Gebruiksgemak
9.99

De ADATA XPG Atom 50 M.2 SSD is een budgetvriendelijke opslagoplossing die uitstekende prestaties en functies biedt. Ikzelf, ik ben onder de indruk van deze SSD vanwege zijn veelzijdigheid, waardoor hij compatibel is met laptops, desktops en zelfs de PlayStation 5.

Volgens beoordelingen levert de XPG Atom 50 uitstekende resultaten in benchmarks, vooral bij het opstarten van het besturingssysteem en het laden van games. Met AES 256-bit hardwarematige versleuteling zorgt deze SSD voor de beveiliging van je gegevens. Het is echter vermeldenswaard dat hij momenteel alleen verkrijgbaar is met een capaciteit van 1 TB, wat een nadeel kan zijn voor degenen die meer opslagruimte nodig hebben. Daarnaast behaalde hij lagere scores in sommige bestandskopieer-tests.

Wat de XPG Atom 50 onderscheidt, is de technologie die erin zit. Het is een PCIe 4x4-schijf met een InnoGrit IG5220-controller en Micron's 176-laags 3D TLC NAND-flashgeheugen. In plaats van een DRAM-cache maakt hij gebruik van de host memory buffer (HMB) van de pc voor betere prestaties. De SSD bevat ook een aluminium warmtespreider voor efficiënte koeling.

Beoordelingen benadrukken dat de XPG Atom 50 indrukwekkende prestaties biedt voor zijn prijs. Hij kost ongeveer 12 cent per gigabyte, waardoor hij een kosteneffectieve keuze is. Vooral gamers zullen zijn compatibiliteit met NVMe en de PlayStation 5 waarderen.

Wat betreft nadelen kan de XPG Atom 50 een lichte daling in prestaties ervaren op de PS5 vanwege het gebruik van HMB, aangezien de console deze functie niet ondersteunt. Daarnaast kan hij misschien niet tippen aan de topklasse SSD's in synthetische benchmarks, maar hij presteert buitengewoon goed in tests met daadwerkelijke bestandsoverdrachten.

Al met al valt de ADATA XPG Atom 50 M.2 SSD op vanwege zijn betaalbaarheid, indrukwekkende prestaties in de echte wereld en compatibiliteit met verschillende apparaten. Hij biedt veel waar voor zijn geld qua prestaties en functies, waardoor hij een solide keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare opslagoplossing. 👍

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

3. WD Black SN850

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen WD Black SN850

 • list plusUitzonderlijke prestaties met razendsnelle gegevensoverdrachtsnelheden.
 • list plusVerbeterde nCache 4.0-implementatie verbetert prestaties en duurzaamheid.
 • list plusVeelzijdig met verschillende capaciteiten en geschikt voor zowel desktop-pc's als PlayStation 5.

Nadelen WD Black SN850

 • list plusOntbreekt hardwareversnelde AES 256-bits volledige schijfversleuteling.
 • list plusWordt als duur beschouwd in vergelijking met andere PCIe 4-schijven met hoge prestaties.
 • list plusVereist een PCIe 4-compatibele computer voor optimale prestaties.

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.58
Functionaliteit
9.48
Gebruiksgemak
8.68

De WD Black SN850 M.2 SSD is mijn absolute favoriet als het gaat om opslag. Met een verbluffende maximale sequentiële leessnelheid van 7.000 MBps en schrijfsnelheid van 5.300 MBps, kan hij met gemak grote hoeveelheden data razendsnel overzetten. Maar dat is nog niet alles! Met indrukwekkende willekeurige lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 1.000.000/720.000 IOPS, is deze SSD ideaal voor gamers en professionals die behoefte hebben aan supersnelle opslag.

Een van de unieke verkoopargumenten van de WD Black SN850 is de vernieuwde SLC-caching-implementatie genaamd nCache 4.0. Deze functie verbetert de prestaties en duurzaamheid, zodat de SSD zelfs onder zware workloads soepel en betrouwbaar blijft werken. Bovendien biedt de SSD verschillende mechanismen voor gegevensbeveiliging, waaronder ECC-engine, RAID-achtige bescherming en end-to-end gegevenspadbeveiliging.

De WD Black SN850 is verkrijgbaar in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB, waardoor hij aan verschillende opslagbehoeften kan voldoen. Hij wordt geleverd met vijf jaar garantie en is beoordeeld om tot 300 TB aan schrijfopdrachten voor het 500GB-model of tot 1,2PB schrijfopdrachten voor het 2TB-model te kunnen verwerken.

Wat betreft software-ondersteuning biedt WD de WD Dashboard SSD-toolbox en is Acronis True Image WD Edition inbegrepen voor klonen en gegevensback-up. Dit zorgt voor eenvoudig beheer en onderhoud van de SSD.

Het is echter vermeldenswaard dat de WD Black SN850 geen hardwareversnelde AES 256-bit volledige schijfversleuteling heeft. Hoewel het ondersteuning biedt voor veilig wissen, Trim, S.M.A.R.T. gegevensrapportage en energiebeheerfuncties, is het misschien niet de beste keuze voor gebruikers die geavanceerde versleutelingsfuncties belangrijk vinden.

Vanuit gebruikersperspectief krijgt de WD Black SN850 veel lof voor zijn prestaties en compatibiliteit. Hij levert uitstekende resultaten in PCMark 10-tests en komt overeen met zijn geschatte lees- en schrijfsnelheden. De SSD is ook veelzijdig, verkrijgbaar met of zonder heatsink, waardoor hij geschikt is voor zowel desktop-pc's als de PlayStation 5.

Aan de andere kant wordt de WD Black SN850 als een beetje prijzig beschouwd in vergelijking met andere PCIe 4-drives met hoge prestaties. Het vereist ook een PCIe 4-compatibele computer voor optimale prestaties. Bovendien heeft het enkele lage scores behaald in de AS-SSD-benchmark.

Al met al is de WD Black SN850 M.2 SSD een eersteklas opslagoplossing die uitstekende prestaties en functies biedt. Hij is het meest geschikt voor gamers en professionals die behoefte hebben aan snelle en betrouwbare opslag. Hoewel hij misschien aan de prijzige kant is en bepaalde geavanceerde versleutelingsfuncties mist, maken zijn indrukwekkende snelheid, duurzaamheid en veelzijdigheid het een solide keuze voor iedereen die op zoek is naar opslag met hoge prestaties. 😊

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

4. Crucial P5 Plus

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Crucial P5 Plus

 • list plusIndrukwekkende sequentiële lees-/schrijfsnelheden tot 6,6/5,0 GBps.
 • list plusUitzonderlijke willekeurige lees-/schrijfsnelheden tot 720.000/700.000 IOPS.
 • list plusHoge duurzaamheid met tot 1.200 TB aan schrijfvermogen bij maximale capaciteit.

Nadelen Crucial P5 Plus

 • list plusVereist een moederbordchipset die PCIe 4.0 ondersteunt voor optimale prestaties.
 • list plusRelatief lagere Crystal DiskMark 4K-schrijfsnelheden in vergelijking met sommige concurrenten.

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.77
Functionaliteit
8.48
Gebruiksgemak
9.42

Ik ben enthousiast om de Crucial P5 Plus M.2 SSD aan je voor te stellen, een PCIe 4.0 SSD die indrukwekkende prestaties en waarde biedt. Met capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB levert deze SSD uitzonderlijke sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot wel 6,6/5,0 GBps en willekeurige lees- en schrijfsnelheden tot wel 720.000/700.000 IOPS. Dit maakt het de ideale keuze voor veeleisende taken zoals gamen, contentcreatie en data-intensieve toepassingen.

Een van de opvallende kenmerken van de P5 Plus is zijn uithoudingsvermogen. Het maakt gebruik van RAIN-technologie en LDPC ECC om de integriteit van gegevens te waarborgen en kan tot wel 1.200 TB aan schrijfacties aan bij maximale capaciteit. De kleinere capaciteiten hebben iets minder uithoudingsvermogen, maar zijn nog steeds concurrerend in hun klasse. Dit maakt de P5 Plus geschikt voor zware workloads en langdurig gebruik.

Op het gebied van beveiliging biedt de P5 Plus hardwareversnelde AES 256-bits volledige schijfversleuteling, waardoor gegevensbescherming en privacy worden gewaarborgd. Het ondersteunt ook TRIM, S.M.A.R.T. gegevensrapportage en veilig wissen. Bovendien voldoet het aan OPAL 2.0, waardoor het compatibel is met Windows BitLocker-encryptie.

Crucial levert software en accessoires bij de P5 Plus, waaronder een M.2-schroef, SSD-toolbox en kloonsoftware. De SSD-toolbox stelt gebruikers in staat om de schijf te bewaken, firmware bij te werken en functies zoals momentum cache in te schakelen. Acronis True Image for Crucial is ook beschikbaar voor het klonen van gegevens, waardoor het migratieproces wordt vereenvoudigd.

Vanuit een ontwerpperspectief heeft de P5 Plus een zwart PCB en een in-house ontworpen controller van Micron. Het biedt een strakke en professionele uitstraling, die goed past bij elke systeembouw.

Hoewel de P5 Plus uitstekende prestaties en betrouwbaarheid biedt, is het belangrijk om op te merken dat voor het behalen van de maximale lees- en schrijfsnelheden een moederbordchipset die PCIe 4.0 ondersteunt vereist is. Bovendien zijn de Crystal DiskMark 4K-schrijfsnelheden relatief langzamer in vergelijking met sommige concurrenten.

Kortom, de Crucial P5 Plus M.2 SSD is een opvallende keuze in de PCIe 4.0 SSD-markt, met uitzonderlijke prestaties, uithoudingsvermogen en waarde. Het is zeer geschikt voor gebruikers die snelle opslag nodig hebben voor veeleisende taken. Met zijn betrouwbaarheid en beveiligingsfuncties is het een solide keuze voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik. Het is echter de moeite waard om rekening te houden met de compatibiliteitseisen en de iets langzamere 4K-schrijfsnelheden bij het vergelijken met andere producten in dezelfde categorie. 😊

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

5. Crucial P3

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Crucial P3

 • list plusBetaalbare en betrouwbare opslagoplossing
 • list plusIndrukwekkende pieksequentiële prestaties
 • list plusWordt geleverd met handige softwaretools voor beheer en back-up

Nadelen Crucial P3

 • list plusLagere duurzaamheidsbeoordelingen voor schrijven in vergelijking met sommige andere SSD's
 • list plusOntbreekt hardwarematige versleuteling

Beoordeling

8.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.33
Functionaliteit
9
Gebruiksgemak
8.35

Ik ben super enthousiast om de Crucial P3 M.2 SSD aan je voor te stellen! Deze betaalbare en betrouwbare opslagoplossing heeft verschillende kenmerken die hem onderscheiden van andere producten in zijn categorie. Met capaciteiten variërend van 500GB tot 4TB biedt de P3 voldoende opslagruimte voor allerlei behoeften.

Een van de opvallende kenmerken is de topsnelheid, vooral bij de 1TB capaciteit, met indrukwekkende lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 3,5 GBps en 3,0 GBps. Dit maakt hem een uitstekende keuze voor taken die snelle gegevensoverdracht vereisen, zoals gaming of multimedia bewerking.

De betaalbaarheid van de P3 is een groot pluspunt, vooral voor budgetsystemen of het uitbreiden van opslagruimte. Hoewel de prijs misschien niet de meest concurrerende is, is hij regelmatig tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen met een beperkt budget. Bovendien zijn met name de varianten van 2TB en 4TB ideaal voor gebruikers die extra opslagruimte nodig hebben.

Crucial biedt een garantie van 5 jaar voor de P3, hoewel de duurzaamheid (TBW) relatief lager is in vergelijking met het oudere P2-model. Desalniettemin wordt verwacht dat hij binnen de garantieperiode normale werkbelastingen aankan.

De schijf wordt geleverd met softwaretools zoals Crucial Storage Executive en Acronis True Image, waardoor beheer en back-up een fluitje van een cent zijn. Vooral de meegeleverde Acronis True Image kloonsoftware is handig voor gebruikers die hun bestaande systeem willen upgraden.

Het is belangrijk op te merken dat de P3 gebruikmaakt van QLC NAND-flashgeheugen, waardoor de prijs laag blijft en er hogere capaciteiten mogelijk zijn. Dit gaat echter gepaard met relatief lagere duurzaamheidsbeoordelingen ten opzichte van sommige andere SSD's in zijn categorie. Bovendien ontbreekt hardwarematige AES-256-bit-encryptie, wat een nadeel kan zijn voor gebruikers met specifieke beveiligingseisen.

Al met al is de Crucial P3 M.2 SSD een solide keuze voor gebruikers die een betaalbare opslagoplossing met goede prestaties en hoge capaciteit nodig hebben. De opvallende kenmerken zijn de topsnelheid, betaalbaarheid en softwaretools voor eenvoudig beheer. Houd echter rekening met de lagere duurzaamheidsbeoordelingen en het ontbreken van hardwarematige encryptie bij het beoordelen van de geschiktheid ervan voor specifieke gebruiksdoeleinden. 💪🚀

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

6. Krachtige M.2 SSD voor een betaalbare prijs: PNY XLR8 CS3140

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen PNY XLR8 CS3140

 • list plusConsistente prestaties en indrukwekkende snelheden.
 • list plusWordt geleverd met een garantie van vijf jaar.
 • list plusSequentiële lees-/schrijfsnelheden kunnen oplopen tot 7.500/6.850 MBps voor modellen met een grotere capaciteit.
 • list plusCompatibel met PlayStation 5.
 • list plusOndersteunt 256-bit AES-encryptie voor gegevensbeveiliging.
 • list plusOptionele heatsink helpt bij het regelen van temperaturen voor intense workloads.

Nadelen PNY XLR8 CS3140

 • list plusSchrijfprestaties vallen iets achter in vergelijking met sommige andere SSD's.
 • list plusHogere prijs in vergelijking met andere opties op de markt.

Beoordeling

8.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.07
Functionaliteit
8.45
Gebruiksgemak
8.32

De PNY XLR8 CS3140 M.2 SSD is een solide performer in zijn categorie en biedt consistente prestaties en indrukwekkende snelheden. Met capaciteiten van 1TB, 2TB en 4TB geeft deze SSD gebruikers gemoedsrust met een garantie van vijf jaar. Een van de opvallende kenmerken is de sequentiële lees-/schrijfdoorvoer, die kan oplopen tot 7.500/6.850 MBps voor de modellen met grotere capaciteit.

De CS3140 SSD is uitgerust met de Phison E18-controller, bekend om zijn topprestaties bij sequentiële taken. Het ondersteunt ook 256-bits AES-encryptie voor de beveiliging van gegevens. De optionele heatsink helpt bij het beheren van temperaturen, vooral bij intensief gebruik. De SSD is compatibel met zowel pc's als PlayStation 5, met de mogelijkheid om een heatsink specifiek ontworpen voor de console aan te schaffen.

Op het gebied van prestaties blinkt de CS3140 uit in het lezen van gegevens, waardoor het een uitstekende keuze is voor taken zoals gaming. Het valt echter iets achter in schrijfprestaties in vergelijking met sommige andere SSD's. De duurzaamheid van de schijf is indrukwekkend en het presteert goed bij bestandsoverdrachtstaken dankzij de nieuwere 176-laags flash.

Een voordeel van de CS3140 is de compatibiliteit met PlayStation 5, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gamers. Het is echter vermeldenswaard dat de SSD een hogere prijs heeft in vergelijking met andere opties op de markt.

In conclusie, de PNY XLR8 CS3140 M.2 SSD biedt competente prestaties en is een betrouwbare keuze voor gebruikers die consistente snelheden en duurzaamheid zoeken. De compatibiliteit met PlayStation 5 en indrukwekkende sequentiële leessnelheden maken het een aantrekkelijke optie voor gamers. Het kan echter iets achterblijven in schrijfprestaties en heeft een hogere prijs dan sommige concurrenten. Over het algemeen is het een solide PCIe 4.0 SSD die uitstekende prestaties levert in verschillende gebruiksscenario's.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

7. Seagate FireCuda 530 4TB

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Seagate FireCuda 530 4TB

 • list plusIndrukwekkende sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 7,3 GBps en 6,9 GBps.
 • list plusHoge duurzaamheidsclassificaties tot 5.100TBW, waardoor het betrouwbaar is voor intensieve workloads.
 • list plusWordt geleverd met drie jaar Rescue Data Recovery Services voor extra gegevensbeveiliging.

Nadelen Seagate FireCuda 530 4TB

 • list plusPremium prijs in vergelijking met andere SSD's op de markt.
 • list plusBeperkte beschikbare capaciteiten voldoen mogelijk niet aan de behoeften van sommige gebruikers.

Beoordeling

7.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.05
Functionaliteit
7.76
Gebruiksgemak
7.98

De Seagate FireCuda 530 4TB M.2 SSD is een indrukwekkende opslagoplossing met topprestaties en unieke kenmerken die het onderscheiden van andere producten in dezelfde categorie.

Met sequentiële leessnelheden tot 7.3GBps en schrijfsnelheden tot 6.9GBps levert de FireCuda 530 bliksemsnelle prestaties. Ook de willekeurige lees- en schrijfsnelheden tot 1.000.000 IOPS zijn indrukwekkend en zorgen voor snelle toegang tot data en bestandsoverdrachten.

Wat de FireCuda 530 echt onderscheidt is zijn uithoudingsvermogen. Seagate biedt hoge uithoudingsvermogen ratings, met tot 2.550TBW voor het 2TB model en tot 5.100TBW voor het 4TB model. Dit maakt het een betrouwbare keuze voor intensieve workloads en zwaar datagebruik.

De SSD maakt gebruik van een Phison PS5018-E18 controller en Micron 176L TLC-geheugen, wat een solide basis vormt voor zijn prestaties en betrouwbaarheid. Daarnaast wordt er ook nog eens drie jaar Rescue Data Recovery Services meegeleverd, zodat gebruikers gemoedsrust hebben in geval van dataverlies.

Wat het ontwerp betreft, heeft de FireCuda 530 een strak zwart PCB en is beschikbaar in single-sided en double-sided form factors. Hij wordt ook geleverd met een goed ontworpen heatsink voor optimale warmteafvoer.

Vanuit het perspectief van de gebruiker blinkt de FireCuda 530 uit in het leveren van snelle laadtijden voor games en snelle bestandsoverdrachten. Het wordt vooral aanbevolen voor gebruik met gameconsoles zoals de PS5, waar zijn prestaties echt kunnen schitteren.

Het is echter vermeldenswaardig dat de FireCuda 530 een premium product is en mogelijk duurder geprijsd is in vergelijking met andere SSD's op de markt. Daarnaast kunnen sommige gebruikers de beschikbare capaciteiten beperkt vinden, ondanks de uitstekende prestaties en duurzaamheid.

Al met al is de Seagate FireCuda 530 4TB M.2 SSD een eersteklas opslagoplossing die hoge prestaties, uithoudingsvermogen en gegevensbescherming combineert. Zijn indrukwekkende snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met gameconsoles maken het een optimale keuze voor gamers en power gebruikers. Echter, de premium prijs en beperkte capaciteiten kunnen een nadeel zijn voor sommige gebruikers. Over het algemeen is de FireCuda 530 een solide optie voor wie op zoek is naar een high-performance SSD met uitstekende duurzaamheid.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

8. PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB

 • list plusIndrukwekkende sequentiële lees- en schrijfsnelheden
 • list plusNVMe-interface voor superieure prestaties
 • list plusRoyale capaciteit van 4TB voor voldoende opslagruimte

Nadelen PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB

 • list plusHogere kosten per gigabyte in vergelijking met HDD's of SSD's met lagere capaciteit
 • list plus4TB-capaciteit kan overdreven zijn voor casual gebruikers

Beoordeling

7.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.78
Functionaliteit
7.71
Gebruiksgemak
7.4

Ik kan met trots zeggen dat de PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB SSD een geweldige upgrade-optie is voor degenen die de snelheid en reactiesnelheid van hun systeem willen verbeteren. Deze SSD biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van SSD's op basis van SATA, waardoor het een uitstekende keuze is in zijn categorie.

Een van de unieke verkooppunten van de PNY CS2130 is zijn indrukwekkende sequentiële lees- en schrijfsnelheden. Met leessnelheden tot 3.500 MB/s en schrijfsnelheden tot 3.000 MB/s levert deze SSD verbeterde bandbreedte en lage latentie. Dit resulteert in bliksemsnelle opstarttijden van het besturingssysteem en snelle applicatieladingen, waardoor het ideaal is voor veeleisende toepassingen en high-end games.

De NVMe-interface onderscheidt de PNY CS2130 van SSD's op basis van SATA. Deze interface biedt superieure prestaties in vergelijking met traditionele SATA-verbindingen, wat zorgt voor een merkbare verbetering van de algehele systeemprestaties. De NVMe-technologie maakt snellere gegevensoverdrachtsnelheden mogelijk, waardoor gebruikers optimaal kunnen profiteren van de mogelijkheden van de SSD.

Bovendien heeft de PNY CS2130 een royale capaciteit van 4TB, waardoor er voldoende opslagruimte is voor grote bestanden, games en multimedia-inhoud. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die uitgebreide opslag nodig hebben zonder in te leveren op snelheid.

Wat betreft optimale gebruiksscenario's is de PNY CS2130 het meest geschikt voor veeleisende gebruikers, gamers en professionals die uitzonderlijke prestaties en betrouwbaarheid eisen. Dankzij de hoge snelheid en grote capaciteit is het ideaal voor taken die intensieve gegevensverwerking vereisen, zoals videobewerking, 3D-rendering en virtualisatie.

Hoewel de PNY CS2130 indrukwekkende prestaties en opslagcapaciteit biedt, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke nadelen. Zo kan de prijs per gigabyte hoger zijn in vergelijking met traditionele harde schijven (HDD's) of SSD's met lagere capaciteit. Bovendien kan de capaciteit van 4TB overdreven zijn voor casual gebruikers die geen uitgebreide opslag nodig hebben.

Samengevat is de PNY CS2130 4TB M.2 NVMe M280CS2130-4TB-RB SSD een eersteklas keuze voor degenen die op zoek zijn naar een opslagoplossing met hoge prestaties. Opvallende kenmerken zijn de bliksemsnelle lees- en schrijfsnelheden, de NVMe-interface en de royale capaciteit van 4TB. Hoewel het een hogere prijs en overmatige opslagcapaciteit kan hebben voor sommige gebruikers, maken de prestaties en betrouwbaarheid het een uitstekende investering voor veeleisende gebruikers en professionals.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

9. De snelste onder de PCIe 3.0 SSD's: Samsung 970 EVO Plus

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Samsung 970 EVO Plus

 • list plusVerbeterde prestaties in vergelijking met zijn voorganger
 • list plusVerschillende capaciteiten om aan verschillende opslagbehoeften te voldoen
 • list plusBetrouwbaar met een garantie van vijf jaar en indrukwekkende duurzaamheidsbeoordelingen

Nadelen Samsung 970 EVO Plus

 • list plusKon de gespecificeerde sequentiële schrijfsnelheid niet behouden onder belasting

Beoordeling

7.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.79
Functionaliteit
7.9
Gebruiksgemak
6.94

Ik wil je graag voorstellen aan de Samsung 970 EVO Plus M.2 SSD, een krachtige opslagoplossing die zich onderscheidt van andere producten in zijn categorie. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van deze SSD.

Allereerst biedt de Samsung 970 EVO Plus SSD verbeterde prestaties ten opzichte van zijn voorganger. Dankzij Samsung's geavanceerde 96-laags V-NAND technologie zijn de sequentiële schrijfsnelheden verhoogd tot wel 3.300MB/s. Hiermee verslaat hij zijn belangrijkste concurrent, de WD Black SN750, en zelfs zijn voorganger, de 970 Pro, in de meeste tests.

Daarnaast is de SSD verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, variërend van 250GB tot 2TB, waardoor hij aan verschillende opslagbehoeften kan voldoen. Het 2TB-model wordt eind april uitgebracht. De prijs van de 500GB en 1TB modellen is aantrekkelijk, met een prijs van ongeveer $0,25-$0,26 per GB. Het 250GB model is echter geprijsd met een premium van $0,32 per GB.

Op het gebied van betrouwbaarheid biedt de Samsung 970 EVO Plus SSD een garantie van vijf jaar en indrukwekkende duurzaamheidsclassificaties. Hij ondersteunt ook hardware-encryptie en veilig wissen, waardoor de gegevensbeveiliging gewaarborgd is.

De SSD beschikt over een PCIe 3.0 x4 interface en NVMe 1.3 protocol, waardoor hij compatibel is met nieuwere moederborden met M.2 slots. Dit formaat biedt voordelen zoals ruimtebesparing en snellere gegevensoverdrachtssnelheden via de PCIe-interface.

Bovendien heeft de Samsung 970 EVO Plus SSD geavanceerde thermische regelfuncties. Hij heeft een nikkelcoating op de controller en een dun koperfolie op de PCB, waardoor efficiënte warmteafvoer mogelijk is. De schijf bevat ook Samsung's Dynamic Thermal Guard, waardoor de gegevensoverdracht tijdens sequentiële schrijfprocessen verbeterd wordt voordat er wordt teruggeschakeld.

Een opvallend voordeel is de aantrekkelijke prijs per gigabyte, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor consumenten. Daarnaast wordt hij geleverd met de Samsung Magician Windows 10 app, waarmee gebruikers de prestaties kunnen monitoren en firmware-upgrades kunnen uitvoeren.

Het is echter vermeldenswaardig dat de SSD zijn gespecificeerde sequentiële schrijfsnelheid niet kon behouden onder belasting. Dit kan een potentieel nadeel zijn voor gebruikers met zware werkbelastingen.

Al met al biedt de Samsung 970 EVO Plus M.2 SSD indrukwekkende prestaties, betrouwbaarheid en waarde voor consumenten. Hij onderscheidt zich door zijn geavanceerde V-NAND technologie, verschillende capaciteitsopties en compatibiliteit met M.2 slots. Hoewel hij zijn gespecificeerde sequentiële schrijfsnelheid onder zware belasting misschien niet kan behouden, blijft hij zeer aanbevolen voor gaming rigs of high-end PC-upgrades.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Morgen bezorgd.

Bekijk prijs

10. HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD

 • list plusIndrukwekkende opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 5.000 MBps en 4.800 MBps.
 • list plusQuad-channel, DRAM-loze controller die toch indrukwekkende prestaties levert.
 • list plusWordt geleverd met een garantie van 5 jaar en uithoudingsvermogen ratings van 400TBW per TB capaciteit.

Nadelen HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD

 • list plusRelatief lage schrijf-duurzaamheid rating (TBW) in vergelijking met andere TLC-gebaseerde schijven.

Beoordeling

7.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
6.94
Functionaliteit
6.55
Gebruiksgemak
7.54

De HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD is een solide keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een instap- tot mid-range NVMe SSD met indrukwekkende prestaties en concurrerende prijzen. Met capaciteiten variërend van 256GB tot 2TB levert deze schijf indrukwekkende sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 5.000MBps en 4.800MBps, waardoor het een snelle opslagoplossing is.

Een van de unieke verkoopargumenten van de HP FX900 SSD is de quad-channel, DRAM-loze controller. Ondanks dit weet het nog steeds indrukwekkende prestatiecijfers te behalen. Het is gepositioneerd om te concurreren met andere vergelijkbare schijven in zijn categorie, zoals de SN770 van WD.

De schijf beschikt over de InnoGrit IG5220-controller en Micron TLC-flash, wat zorgt voor betrouwbare prestaties en duurzaamheid. Het wordt geleverd met een garantie van 5 jaar en een uithoudingsvermogen van 400TBW per TB aan capaciteit, wat gebruikers gemoedsrust biedt.

Wat accessoires betreft, bevat de HP FX900 SSD een M.2-schroef, waardoor hij gemakkelijk te installeren is in compatibele apparaten.

Hoewel het misschien niet de snelste PCIe 4.0 SSD op de markt is, biedt de HP FX900 SSD een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het levert solide prestaties in benchmarks tegen een gematigde prijs. Het ontbreekt aan een DRAM-cache, maar compenseert dit door te vertrouwen op de host-geheugenbuffer.

Een nadeel om op te merken is de relatief lage schrijfduurzaamheid (TBW) in vergelijking met andere TLC-gebaseerde schijven op de markt. Voor de dagelijkse behoeften van de meeste gebruikers zou het echter nog steeds voldoende duurzaamheid moeten bieden.

Over het algemeen is de HP FX900 PCIe 4.0 M.2 SSD een betrouwbare en kosteneffectieve opslagoplossing. Het biedt indrukwekkende prestaties, concurrerende prijzen en een garantie van 5 jaar. Hoewel het misschien niet de absolute topspeler is in zijn categorie, biedt het een solide upgrade voor gebruikers die een balans zoeken tussen prestaties en waarde.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van m.2 ssd's. Er zijn immers 306 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!